Annons

Möbelklassiker fyller ett rum med historia

Vi följer i spåren efter formgivare och möbler som gjort avtryck i historien hos Svenssons i Lammhult. Det småländska företaget har i generationer inrett hem med möbelklassiker. Vad är det då som gör något till en klassiker?
Den här texten är producerad av Svenssons i Lammhult. Den är inte skriven av VXONEWS journalister. • Publicerad 16 mars 2017
Fåtöljen Lamino har utsetts till 1900-talets främsta möbel och är idag mer populär än någonsin förr.
Fåtöljen Lamino har utsetts till 1900-talets främsta möbel och är idag mer populär än någonsin förr.

Historien om Svenssons tog sin början när Erik Svensson öppnade ett snickeri på sitt torp utanför Lammhult för mer än 100 år sedan. Om man följer deras utveckling sedan dess märks en röd tråd i form av passionen för hantverk och möbler som håller i generationer. Vad är det då som utmärker de mer än 200 möbelklassiker som företaget säljer?

Vi börjar med en fåtölj av den småländska formgivaren Yngve Ekström. Då Lamino blivit utnämnd till 1900-talets främsta möbel borde det vara en bra utgångspunkt för att förstå vad som gör en möbel klassisk. Under flera år experimenterade Yngve med olika tekniker och träslag för att hitta fram till en fåtölj var lika vacker som bekväm. Metoden med faner som lamineras och pressas till sin form ledde till att han 1956 kunde presentera Lamino. Enkelheten i uttrycket är det som sticker ut och kanske det som gör fåtöljen mer populär än någonsin tidigare. Äkta hantverk som hela tiden tillverkats av duktiga yrkesmän i Vaggeryd.

Annons

Enkelheten i uttrycket kommer igen när vi går från en fåtölj till en stol. Nämligen pinnstolen Lilla Åland formgiven av Carl Malmsten. I det här fallet är det inte experiment med nya tekniker utan en vidareförädling av en hantverkstradition som ligger till grund för designen. Inspirationen hämtade Malmsten från en tid då han höll en slöjdkurs i Finnströms kyrka på Åland och fick se bysnickarens handsvarvade stol. Efter Carls vidareförädling och tillägg kom Lilla Åland när den lanserades 1942 att göra pinnstolen till designhistoria.

Om vi för vårt inre tänker oss hur en soffa ser ut, är sannolikheten stor att den soffan vi ser är Johan soffa från DUX. Denna stilrena soffa har ett enkelt uttryck, nästan som att det går att tro att den alltid har funnits. Det som gör soffan till en klassiker kan nog förstås vara enkelheten och tekniken med DUX spiraler som satte en ny standard för komfort och hållbarhet.

Vilken roll fyller då en designklassiker i ett hem? Ett sätt att förstå det är att de bär med sin historia var de än är. Sitter du i ditt kök i en Lilla Åland, knyts ditt kök ihop med den åländska snickartraditionen. Fåtöljen Laminos plats i ett vardagsrum knyter samman livet av idag med 1950-talet. Ett annat perspektiv handlar om att det är möbler som håller i generationer. Då designklassiker förenas i såväl kvalitet och tidlöshet blir de miljövänliga per definition. Det går även att se möbelklassiker som skapare av sammanhang. Där många av de prylar vi omger oss med inte är märkta av ett ursprung, kan alla designklassiker som exempelvis Stringhyllan berätta en historia.

Svenssons i Lammhult ser ett tydligt ökande intresse för hela sitt stora sortiment av designklassiker från världens ledande designers. Ser vi till detta talar mycket för att allt fler svenskar kommer att fylla sina hem med möbler som håller långt in i framtiden.

Yngve Ekström experimenterade i flera år med nya tekniker innan han 1956 kunde presentera fåtöljen Lamino som var lika vacker som bekväm
Yngve Ekström experimenterade i flera år med nya tekniker innan han 1956 kunde presentera fåtöljen Lamino som var lika vacker som bekväm
Pinnstolen Lilla Åland formgavs av Carl Malmsten 1942 och är idag designhistoria.
Pinnstolen Lilla Åland formgavs av Carl Malmsten 1942 och är idag designhistoria.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons