Annons

Musse vill synliggöra normer

Genom att bekänna sina egna brister vill kampsportsprofilen Musse Hasselvall uppmärksamma normer och jargonger inom idrottsvärlden.
Växjö • Publicerad 8 maj 2018
Foto: Pressbild

De som idrottar vet att utveckling kan göra ont. Att det gäller att pressa kroppen för att bli starkare, snabbare och bättre. Enligt Musse Hasselvall kan man tänka likadant kring jämställdhet. Det gäller att pressa sig själv psykiskt.

– Smärta är en del av processen. Det gör ont att rannsaka sig själv på samma sätt som det gör ont att träna hårt.

Annons

Musse Hasselvall är programledare, regissör, kampsportsprofil och en flitig anlitad föreläsare. Under Växjö Pride föreläser han om normer och jargonger inom idrotten. Jargonger han själv har varit en del av.

– Min föreläsning är lite av en mansgris bekännelser. Jag tar mig själv som exempel och utgår från hur jag tänker och beter mig som en svensk, heterosexuell man i Sverige.

Musse beskriver sig själv som en typisk feministman - på det sättet när det används som ett skällsord. Han menar att han vill säga rätt sak vid rätt tillfälle men vet också att han, precis som många andra, påverkas av de normer som finns i samhället.

– För 15 år sedan, när jag insåg att jag inte betedde mig jämställt, blev jag bra på att dölja mina brister. Sedan ett par år tillbaka har jag dock insett att jag måste bli bättre på att rannsaka och ändra mig själv från grunden. Inte bara posera jämställt inför andra.

Under hösten har Musse varit en del i Riksidrottsförbundet satsning för att göra Idrottssverige mer jämställt. Sedan Metoo märker han att responsen från män är annorlunda.

– Tidigare upplevde jag att de få män som kom på mina föreläsningar satt med armarna i kors och att de inte riktigt lyssnade. Efter Metoo har fler män insett att det är viktiga frågor som berörs, säger han och fortsätter:

– När vi pratar om mer vardagliga saker, som många män kan känna igen sig i, det är då det blir obehagligt. Det är ofta det som skrämmer bort män.

Därför hoppas han också på att framförallt män kommer till föreläsningen i Växjö, även om kvinnor såklart är välkomna.

– Om man tycker att personlig utveckling är viktigt ska man komma och lyssna.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons