Annons

NHL-kontrakt ger miljoner till Lakers

Eric Martinsson har skrivit på ett kontrakt med NHL-klubben Minnesota Wild. Det ger miljoner till Växjö Lakers.
Växjö • Publicerad 9 maj 2018
Foto: Smålandsposten

25-årige Eric Martinsson skrev i förra veckan på ett tvåvägskontrakt med NHL-laget Minnesota Wild. Tvåvägskontrakt innebär att han kan skickas mellan NHL och farmarlaget i AHL med olika lönenivåer i respektive liga. Om Eric Martinsson spelar i NHL kommer han att tjäna drygt åtta miljoner kronor per säsong. I AHL blir lönen betydligt lägre, drygt en halv miljon kronor per säsong. Oavsett var han spelar hockey nästa säsong är Eric Martinsson mycket glad över NHL-kontraktet.

– Det är förbaskat roligt, det är något man haft som personligt mål länge och det är otroligt skönt att det kommit på plats nu, säger Martinsson till hockeysverige.se.

Annons

När en spelare skriver NHL-kontrakt ger det också pengar till spelarens tidigare klubbar i Sverige. De tio första spelarna som skriver NHL-kontrakt ger 260 000 dollar till svenska klubbar. Från den elfte spelaren är ersättningen 350 000 dollar.

Den totala summan delas på de klubbar som spelaren representerat de fyra senaste säsongerna. I Eric Martinssons fall innebär det jackpot för Växjö Lakers. 25-åringen från Klippan, med Åstorp som moderklubb, har spelat just fyra säsonger i Växjö Lakers. Det innebär att mästarklubben kommer att få minst 260 000 dollar, alltså 2,3 miljoner kronor, i ersättning. Lämnar fler än tio svenska spelare för NHL kan det bli ytterligare pengar.

Växjö Lakers kan ha mer NHL-pengar att hämta den närmaste tiden. VM-spelaren Elias Pettersson förväntas skriva på för Vancouver Canucks. Hans år i Växjö Lakers skulle då ge 65 000 dollar. Detsamma gäller succébacken Joel Persson som också ryktas till NHL. I hans fall skulle Tyringe vara den stora vinnaren. Backens snabba resa i seriesystemet skulle ge 130 000 dollar till division 1-klubben.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons