Annons

Nio tips som kan ge bättre sömn

Sov du gott i natt? Åsa Andtskär delar med sig av nio råd som kan göra det lättare att varva ner.
Publicerad 30 oktober 2017

Orsaken bakom sömnbesvär är individuella, precis som lösningarna. Men enligt Åsa Andtskär, hälsostrateg, sjuksköterska och mindfulnesslärare, handlar det ofta om ångest och oro.

– Även den arbetsrelaterade stressen har stor påverkan på din sömn. Statistik visar att sömnsvårigheter har ökat mest bland kvinnor.

Foto: Martina Wärenfeldt / M-studio i Växjö AB
Annons

Åsa Andtskär driver företaget Andtskär kommunikation där hon arbetar med mindfulnessbaserade interventioner som fokuserar på hur ökad självinsikt, kunskap om stresshantering och meditation kan ge viktiga ledtrådar till bland annat bättre sömn

– Hela livssituationen påverkar sömnen och antalet timmar är inte allt, sömnkvalitén spelar också roll.

Nedan har vi samlat nio av Åsa Andtskärs bästa råd som, förhoppningsvis, får dig att sova bättre.

1. Utforska tankarna som snurrar. Är de relevanta och kan åtgärdas eller är de bara där av gammal vana?

2. Förbered sänggåendet i god tid genom att avsluta aktiviteter som exempelvis att läsa mejl, titta på TV eller betala räkningar.

3. Fysisk aktivitet under dagen gör kroppen naturligt trött och härdar mot stress.

4. Acceptans. Vi är många som skulle vilja sova bättre, men kanske sover vi ändå tillräckligt bra? Vissa perioder i livet måste vi acceptera mindre sömn och får anpassa livet utifrån det. Bland annat när man har småbarn.

5. Om du lever i en relation: se till att ansvar för hemmet och ert sociala liv är jämnt fördelat mellan dig och din partner. Ta också reda på om ni är nöjda med er överenskommelse.

6. Om sömnbesvären är kortvariga: uppmärksamma orsaken. Åtgärda eller acceptera.

7. Om sömnbesvären är långvariga: kartlägg livet för att försöka se orsaker och samband. Åtgärda eller acceptera.

Annons

8. Om du sovit dåligt: Sov i fem eller tio minuter mitt på dagen. Då visar du kroppen att du lyssnar på den och tillåter den att slappna av. Utvärdera över tid.

9. Kroppsscanna: ligg eller sitt upp och flytta uppmärksamheten till kroppens alla delar. Detta ökar kroppsmedvetenhet och hjälper dig att medvetet flytta fokus. Känns det svårt finns det appar som guidar dig genom processen.

Charlotte Uleskog
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons