Annons

Noll procent av poliserna är nöjda

Publicerad 16 februari 2016
Tomas Stjernfeldt, ordförande i polisförbundet region syd. Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten
Tomas Stjernfeldt, ordförande i polisförbundet region syd. Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten

Den 1 Januari 2015 fick Sverige en ny polisorganisation. De 21 olika myndigheterna skulle slås ihop till en enda stor, som sedan delas in i sju olika regioner. Men inte en enda polis tycker att de bar blivit mer effektivare efter omorganisationen, skriver TV 4 nyheterna. Av de poliser som har svarat i en undersökning tycker noll procent att de har blivit mer effektiva.

Polisförbundets ordförande, Lena Nitz, kräver nu en kriskommission och detta är något som välkomnas av Tomas Stjernfeldt, ordförande i polisförbundet region syd.

Annons

– För varje dag som går tar det en månad att reparera för vi är på väg åt helt fel håll inom ganska många områden. Vi måste få stopp på detta så fort som möjligt, säger Tomas Stjernfeldt.

Resultaten är för honom ingen överraskning. Så som det ser ut nu kan de enligt Tomas Stjernfeldt inte ge någon service till medborgarna.

– Både polisen som fackförbund och politikerna måste sätta sig ner och diskutera vad som måste göras nu och vad som kan väntas med för att verksamheten ska fungera under tiden som vi har omorganisation. Det handlar om alla de saker som inte syns direkt utåt, som problemen med längre beslutsvägar, frånvarande chefer och ineffektiviteten som många känner är ett problem, säger han.

Polisförbundet i Kronoberg vill stoppa en del förändringar som är på gång. De vill bland annat att beslutsmakten ska ut i organisationerna och att styrningen inte sker som den gör nu, att den styrs från toppnivå. Många chefer på mellannivå har inte någon beslutanderätt och kan inte styra i ormrådet som de har ansvar för.

– Jag tror att det är exempel på snabba förändringar som vi kan börja göra. Vi måste se vart saker och ting har landat, om de har landat fel eller på rätt nivå. För mycket beslut tas nationellt, säger Tomas Stjernfeldt.

Han menar att det inte finns någon snabb lösning på de problemen som finns inom organisationen i dag, men att det måste tillkomma snabba förändringar som går att genomföra i dagsläget.

– Vi måste skjuta ut makten längre ut i organisationerna, så som det var sagt från början. Detta gör man inte på en kafferast, det krävs att man tittar igenom det här rejält. Jag är rädd för att år 2016 och 2017 kommer att gå åt till att rätta till de problemen som har dykt upp nu, om vi får upp de till ytan nu. Ju längre tid det tar ju längre tid tar det att vända problemen, säger han.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons