Annons

Ny förlossningssal på lasarettet

Publicerad 17 mars 2017
Foto: Pressbild, STEFAN AHLRIK
Foto: Pressbild, STEFAN AHLRIK

Att allt fler barn föds i Kronobergs län har fått konsekvensen att regionens verksamheter för barn- och kvinnovård blivit trångbodda. För att lösa lokalfrågan föreslås nu en tillfällig lösning där den gynekologiska slutenvården flyttas till andra lokaler. Ett välkommet besked enligt oppositionsrådet Suzanne Frank (M), som dock påpekar att mycket oro hade kunnat undvikas vid en snabbare process.

Förslaget som nu presenterats grundar sig i det faktum att verksamheten blivit för trångbodd då allt fler barn föds på centrallasarettet i Växjö. Under 2016 har antalet förlossningar ökat med 10 procent jämfört med föregående år och snart kommer närmare 2300 förlossningar att ske i Växjö årligen. Det händer att blivande mammor hänvisas till andra sjukhus och med den tillfälliga lösningen hoppas man på att alla som vill ska få plats på avdelningen. Genom en ombyggnad där delar av den gynekologiska slutenvården tillfälligt flyttas till andra och tillfälliga lokaler, frigörs ytor för neonatalverksamheten samt ett extra förlossningsrum.

Annons

– Förslaget har tagits emot med blandade reaktioner, vilket jag har full förståelse för. Tyvärr innebär det att en del av vår välfungerande gynekologiska verksamhet tillfälligt kommer att flytta till andra lokaler. Sett ur den födande kvinnan och hennes barns perspektiv, och inte minst ur ett patientsäkerhets- och smittspridningsperspektiv, måste vi dock genomföra tillfälliga förändringar fram tills att vi har det nya huset på plats, säger Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Det planerade nya huset för dessa verksamheter kommer inte stå klart förrän tidigast 2021. Ytterligare idéer och förslag välkomnas fram till 20 april, därefter ska hälso- och sjukvårdsledningen samverka ett övergripande inriktningsförslag med fackliga representanter innan beslut fattas. Suzanne Frank (M), oppositionsråd, påpekar att mycket oro hade kunnat undvikas vid en snabbare hantering.

– Det är ett högt tryck på förlossningen i Växjö och det är helt nödvändigt att få till en lösning så snabbt som möjligt. Jag välkomnar beslutet men oron för platsbrist är ingen nyhet, hade man presenterat detta i ett tidigare skede hade både ryktesspridning och oro undvikits.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons