Annons

Här är polisens nya hjälpmedel

Publicerad 26 februari 2016
Foto: Lars-Göran Rydqvist, Smålandsposten

I april-maj kommer alla poliser i yttre tjänst få en iPhone. Telefonen kommer vara utrustad med en app som kommer effektivisera polisens arbete.

I appen kommer tjänstemännen kunna göra slagningar på personer och fordon direkt från polisbilen.

Annons

– Det blir mycket smidigare och snabbare att få information om fordon och personer. Framför allt kommer det underlätta för ledningscentralen, som det är nu går en stor del av deras arbetstid till att serva oss, säger Kristian, polisinspektör i Växjö.

Tidigare har poliserna i yttre tjänst ringt ledningscentralen för att göra slagningar men när många slagningar görs har det ibland kunnat ta tid.

– Ibland får vi svar direkt men ibland kan det ta några minuter innan de svarar. När det tar tid så förstår man att det är många som ringer och då vill man inte störa mer än nödvändigt, säger Kristian.

Han har varit med i en nationell pilotgrupp som testat appen sedan i maj. Han berättar att han märkt på sig själv att han gör mycket fler slagningar i och med appens införande. Nu får de uppgifter svart på vitt direkt i telefonen.

– Vi upptäcker fler brott, som att bilar är oskattade, har körförbud eller är stulna. Ju mer man slår, desto fler träffar får man, säger Kristian.

Förutom namn och personnummer kommer passbild, brottsregister och andra uppgifter upp om personen som polisen har sökt på.

– Allt handlar om att det blir mycket smidigare att jobba. I och med att det blir smidigare är det lättare till hands att man faktiskt gör det också.

Det är ett nationellt projekt och alla poliser i yttre tjänst, i runda slängar 10 000 personer, kommer få en telefon med appen och mail.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons