Annons

Nya genombrott när Lakers spelar slutspel

Publicerad 27 mars 2016
Eric Martinsson, på väg mot något stort. Foto: Johan Christensen
Eric Martinsson, på väg mot något stort. Foto: Johan Christensen

Inför kvartsfinalen mellan Växjö Lakers och Linköping satte jag betyg på samtliga lagdelar i respektive lag. Växjö Lakers vann den sammanräkningen med 15–14. Sett till det var det ingen skräll att klubben tagit sig till semifinal för tredje slutspelet i rad. Men på vilket sätt man gjorde det.

Ett avklarat boxplay på fem minuter i match tre vände hela matchserien. Plötsligt visade hela Lakerstruppen ett självförtroende man sökt under hela säsongen. Det har främst märkts bland backarna som jag tycker är den lagdel som förtjänar allra mest beröm efter kvartsfinalserien.

Annons

Jag satte en trea till backarna i Växjö Lakers inför kvartsfinalen. Det var med Cory Murphy och Teemu Laakso. Den sistnämnde spelade inte en sekund i de sex kvartarna och Murphy är för tillfället utanför de sex platserna. I stället är det andra namn som klivit fram på ett fantastiskt bra sätt, precis som Eddie Larsson och Noah Welch gjorde för ett år sedan.

Årets Noah Welch heter Ilkka Heikkinen. Han syns inte lika mycket i offensiven som han gjorde vid sin förra sejour i klubben, men samtidigt gör han ett oerhört stort jobb i egen zon. Ilkka Heikkinen spelar hårt, fysiskt och på gränsen, precis som Welch gjorde under guldvåren 2015. Spelare som Eddie Larsson, Niclas Lundgren och framför allt Ville Varakas gör också ett stort jobb för att hålla motståndarna borta från Cristopher Nihlstorp, men de riktiga utropstecknen är de två yngsta pjäserna.

Eric Martinsson är uppe och nosar på 20 minuters istid per match och har levererat ett mål och fyra assist på sex matcher mot Linköping. Ett fantastiskt genombrott för 23-åringen som är fantastiskt bra när han vågar och väljer rätt lösningar vid rätt tillfällen.

Det sistnämnda gäller också Calle Rosén som hittills klockats för cirka 18 istidsminuter per slutspelsmatch. Växjö Lakers-produkten gör sin allra första SHL-säsong och har verkligen vuxit med uppgiften under hela året.

Martinsson och Rosén står dessutom tillsammans på blålinjen i powerplay. De är 23 år och 22 år gamla och de har en fantastisk hockeykarriär framför sig. Den lär fortsätta i Växjö Lakers ytterligare någon säsong, men jag tror att båda har möjlighet att förverkliga NHL-drömmen inom de närmaste åren.

Framåt har Växjö Lakers visat både spets och bredd under kvartsfinalsserien. Gynge/Rosén/Kiiskinen klev fram när det skulle avgöras, men samtliga kedjor har varit med och gjort mål framåt. Dessutom är Lundh/Josefsson/Johansson återförenade och de ser minst lika bra ut som de gjorde för ett år sedan. Det ska bli ruskigt kul att se finalreprisen. Jag återkommer med betyg i pappersmatchen senare i veckan.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons