Annons

Nya stadshuset - nästan 200 miljoner dyrare

Publicerad 11 oktober 2017
Foto: White Arkitekter

Nästa vecka fattar Växjös kommunfullmäktige beslut om att bygga det nya stads- och stationshuset för totalt 712 miljoner kronor, varav 45 miljoner kronor bekostas av Jernhusen.

Men enligt Smålandsposten har beräkningen för byggkostnaderna för det nya jättebygget blivit 193 miljoner mer på mindre än ett år. Tidningen rapporterar att det enligt kommunala fastighetsbolaget Vöfabs beräkning skulle bli en byggkostnad för 392 miljoner, ett pris som nu är uppe i 585 miljoner kronor.

Annons

– Vi hade ingen detaljprojektering då och det fanns en del saker som blev dyrare, bland annat att man bestämt sig för trästomme och glasfasad. Den bedömningen höll inte. Vi har prutat ner en del för att få ner hyreskostnaden till 35 miljoner. Vi har inte tagit arkitektförslaget rakt av, säger projektledaren Ove Dahl till Smålandsposten.

Beräkningen var ett internt arbetsmaterial, som inte varit underlag för beslut.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons