Annons

Ökad användning av ångestdämpande

Publicerad 8 februari 2016
Användandet av Lyrica (ej på bilden) ökar i Kronoberg. Foto: Smålandsposten
Användandet av Lyrica (ej på bilden) ökar i Kronoberg. Foto: Smålandsposten

Användandet av det ångestdämpande läkemedlet Lyrica ökar i Kronoberg. Enligt Torbjörn Asp, enhetschef på missbruksenheten i Växjö kan det ökade användandet jämföras med ett missbruk.

Lyrica används för att dämpa ångest och är inte narkotikaklassat. Substanserna i läkemedlet syns inte på de rutintester som genomförs vid missbrukskontroller. Därför har missbruksenheten i Växjö kommun beslutat om att alla tester som sker hos dem även ska analyseras för Lyrica.

Annons

Vid missbruk av Lyrica kan ens känslor helt stängas av och man blir mer eller mindre kallsinnig.

– Man har dödsångest, svettningar, får panik och har svårt att sova så att man kan vara vaken flera nätter i rad, säger Torbjörn Asp till SR Kronoberg.

– Som de själva beskriver så är det ett beroende som uppkommer av det här preparatet och en väldig svår abstinens, som de har svårt att bryta. De försöker trappa ner men mår ofta väldigt, väldigt dåligt i den fasen.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons