Annons

Daniel Rydström: Olika världar för länets hockeyföreningar

En krönika av Daniel Rydström.
Daniel RydströmSkicka e-post
Publicerad 21 februari 2018
Daniel Rydström
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lena Gunnarsson

Växjö Lakers, Tingsryd och Troja/Ljungby är länets bästa hockeylag. De lever i olika världar och just nu på fler än ett sätt. Växjö Lakers är stor guldfavorit inför det stundande slutspelet och blev inte mindre favorit efter de sena värvningarna av Dennis Rasmussen och Andy Miele. Nu har Sam Hallam definitivt alla verktyg som behövs för att bygga ett guldlag. Samtidigt är Växjö Lakers jätten som alla andra vill fälla i kvartsfinal, semifinal eller final.

”Det är otroligt små saker som avgör. Det är lätt att glorifiera och romantisera vissa saker”, sade Sam Hallam när jag pratade slutspel med honom i förra veckan. Och visst har han rätt. Vägen till guldet är aldrig spikrak. Oavsett hur bra du är behöver du ett par stolpe in via suddenvinster för att få lyfta bucklan i slutet av april. Sam Hallam vet. Han har gjort det förr.

Annons

Att gå långt i ett slutspel handlar nästan mer om att vara svår att besegra än att vara bra på att vinna. Nu försämrar inte det direkt chansen för Växjö Lakers som bara förlorat nio av 45 matcher i SHL den här säsongen. Det är helt otroliga siffror.

Växjö Lakers har sju avslutande SHL-matcher att finslipa det som ska bli en slutspelsmaskin. Lika avslappnad blir inte säsongsavslutningen i Tingsryd eller Ljungby. I lördags kom nyheten att Tingsryds styrelse beslutat sig för att sparka tränaren Magnus Sundquist. Ersättare blir Markus Åkerblom som fick sparken från Leksand tidigare under säsongen. Jag tycker att förändringen skapar fler frågor än svar.

Tingsryd gick in i säsongen med en spelarbudget som var en miljon kronor lägre än de två senaste säsongerna. Svarta siffror i bokslutet prioriterades före spelare i toppen av poängligorna. Det är helt rätt väg att gå, men samtidigt måste man då sänka målsättningen. Föreningen har inte de ekonomiska förutsättningarna att vara ett topplag i allsvenskan just nu. För det behövs ytterligare ett par hundra åskådare per match och fler sponsorer. Med nuvarande trupp är nytt kontrakt en rimlig målsättning. Med förändringen bryts också kontinuiteten på tränarposten och man tappar en tränare som har blivit en riktig profil i bygden.

Sex omgångar återstår av hockeyallsvenskan och Tingsryd ligger just nu under det negativa kvalstrecket. Stannar man där väntar en nervig kvalserie mot jagande division 1-lag. Tränarskiftet ställer som sagt frågor, men jag beundrar också modet från nye tränaren Markus Åkerblom. Efter att ha tvingats lämna motsvarande uppdrag i Björklöven och Leksand har han verkligen allt att förlora. Samtidigt kan en mycket kortsiktig ”Åkerblom-effekt” betyda nytt kontrakt om bara ett par veckor.

Nykomlingen Troja ligger bara en poäng före Tingsryd, men här känns trenden mer positiv. Poängen trillar in i en hyfsad takt, framför allt hemma i Ljungby Arena där man besegrat Modo och Leksand de senaste veckorna. Nu förstärks laget dessutom med Växjö Lakers-lånet Jonas Røndbjerg som får nyttig istid i hockeyallsvenskan när konkurrensen blivit för stor hos SHL-ettan.

Säsongens mest intensiva hockeyperiod väntar. Det enda vi vet är att det blir spännande i både Vida, Nelson Garden och Ljungby Arena.

Annons
Annons
Annons
Annons