Annons

Daniel Rydström: Öster kan göra affärer

Daniel RydströmSkicka e-post
Publicerad 9 januari 2018
Daniel Rydström
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är ganska lätt att vara positiv på förhand innan säsonger har startat. I vår hockeybilaga i höstas tippade jag till exempel Växjö Lakers överst i SHL-tabellen. Det är inget jag ångrar i dag. Nu inleder Växjö DFF och Öster sina försäsonger inför allsvenskan och superettan. Och för min del är det dags att vara positiv ännu en gång.

Växjö DFF har haft en lugn vinter, men jag tycker att klubben har hittat de nyckelspelare man behövde för att göra sig redo för den allra högsta nivån. 30-åriga målvakten Katie Fraine bidrar med viktig rutin och utmanas av både Jennie Svärd Husu och Moa Edrud. I försvaret tillkommer Jennie Nordin, senast från norska Vålerenga, med allsvenska meriter från Linköping. Det kommer också att öka konkurrensen om ytterligare platser och det är precis vad som behövs för att ta nästa steg.

Annons

På mittfältet och framåt har det inte hänt mycket, men här finns också ett par riktigt stora talanger som är redo för att växa ytterligare. Jag har tidigare nämnt att Alexandra Jonasson blir en nyckelspelare och det gäller också den första ”allsvenska” värvningen som klubben gjorde. Serbiska landslagsstjärnan Jelena Cankovic plockades in redan förra sommarn för att hitta rätt i sin nya miljö. Nu är tanken att hon ska vara en av de allra viktigaste pusselbitarna i lagbygget.

Offensivt får Anna Anvegård, Sofia Johansson, Ritah Kivumbi och övriga sällskap av Elin Åkerman från IK Uppsala. I anfallet finns ingen allsvensk erfarenhet, men jag tror inte att det spelar någon större roll. Anna Anvegård, som har gjort över 30 mål tre säsonger i rad, kommer att leverera även i allsvenskan.

Växjö DFF hade sin första träning i förra veckan. Den här veckan är det Östers tur att göra första passet i Tipshallen. Här har det hänt mer. Christian Järdler är ny tränare och flera nyförvärv gör sitt första pass i veckan. Även i Öster tycker jag att nyförvärven förstärker en redan stark trupp.

Den nye tränaren har fått med sig Fredrik Lundgren och Liridon Silka från IFK Värnamo. Det handlar alltså om två spelare som vet vad som väntar med Järdler som ansvarig och det kan vara viktigt. Öster har också presenterat Simon Helg som är en klasspelare på nivån, men som också har erfarenhet av spel i allsvenskan. Detsamma gäller ytterbacken Oliver Silverholt som värvas från Hammarby, men som spelade i serien med Varberg förra säsongen.

Just ytterbackar har varit i fokus den senaste veckan. Simon Strand har lämnat för danska Lyngby efter bara en halv säsong i Växjö. I intervjuer var han tydlig med att Öster var ett steg på vägen mot andra uppdrag. Jag tycker att Öster gör helt rätt som säljer. Framför allt när ersättaren redan fanns tillgänglig.

Stefan Karlsson återvänder till Växjö efter ett par allsvenska säsonger i Djurgården och Jönköping Södra. Öster säljer alltså en 24-åring, som visserligen imponerade stort, men som ännu inte spelat mer än ett 40-tal matcher i superettan. Det ger en fin slant i klubbkassan och samtidigt får klubben hem en meriterad spelare som gjort över hundra matcher i allsvenskan och som har flera fina år kvar på allra högsta nivå.

Simon Strands tid i Växjö blev kort, men värvningen av honom och Jonathan Levi visar att Öster kan göra affärer. På sikt är det minst lika viktigt som tre poäng.

Annons
Annons
Annons
Annons