Annons

Öster mot miljonförlust

Publicerad 19 februari 2016
Foto: André Larsson, Smålandsposten
Foto: André Larsson, Smålandsposten

Om en månad har Östers IF årsmöte för säsongen 2015. Det stod tidigt klart att det inte skulle bli något avancemang till superettan och publiksiffrorna blev lägre än förväntat. Samtidigt bar klubben tunga kostnader under våren och det syns när man nu närmar sig ett ekonomiskt resultat. Ordförande Sven Johannesson bekräftar att det kommer bli ett tydligt minus.

– Mer än miljonen är det, men vi har rett ut det på olika sätt. Det ser inte bra ut, men på något sätt har vi landat. Vi klarar av kostnaderna och har en positiv trend på införsäljningen i år, säger han.

Annons

Hur löser man ett miljontapp?

– Egentligen är det fortfarande ett behov av extern hjälp. Vi har nära vänner som ställer upp och som tror på det vi gör.

Östers berg-och-dal-bana i seriesystemet innebär tuffa ekonomiska förutsättningar. Fyra miljoner i omsättning per månad i allsvenskan blev till två miljoner kronor per månad i superettan. Under fjolåret i division 1 södra hade Öster en budget på tolv miljoner kronor, alltså en miljon kronor i månaden. Kontinuitet betyder mycket, både på planen och i plånboken.

Även kommande säsong har Öster en budget på tolv miljoner kronor. Nu handlar det om att vara med i toppen för att locka publik och för att ta steget upp.

– Publiktappet gör 40 000 till 50 000 kronor per match beroende på att man inte är i toppen riktigt ordentligt. Det gör en halvmiljon i intäkter. Generellt sett är det sista 500 personerna väldigt beroende av tid, väder, men framför allt det sportsliga, säger Sven Johannesson.

När Öster åkte ur superettan hette det att man hade två år på sig att ta steget upp igen. Enligt Sven Johannesson stämmer det delvis fortfarande. Klubben överlever troligen fler år i division 1 södra, men tar man inte steget upp under 2016 kan det bli ännu en omstart.

Ett betydande antal kontrakt löper ut efter 2016. För att inte tappa fart och för att slippa bygga om helt och hållet inför 2017 behöver Öster förlänga en del avtal under kommande säsong. Det blir förstås enklare om superettan är inom rimligt avstånd till sommaren.

– Rent faktiskt tror jag att organisationen, supportrar och andra förutsätter att vi ska gå upp i år. Det tycker jag att man ska ta till sig och våga säga. Vi har landat och vi har en trupp som är så passa bra att man måste våga säga att vi ska upp. Det är en fantastisk möjlighet och en stor risk, säger Sven Johannesson.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons