Annons

Överklagar övervakning i centrala Växjö

Publicerad 29 mars 2017
Bilden är tagen i ett annat sammanhang och inte på Saabs tak. Foto: PER-ERIK SANDEBÄCK, SMÅLANDSPOSTEN
Bilden är tagen i ett annat sammanhang och inte på Saabs tak. Foto: PER-ERIK SANDEBÄCK, SMÅLANDSPOSTEN

Saab i Växjö har fått tillstånd av länsstyrelsen att testa en särskild zoomkamera som gör att man kan zooma upp till en halv kilometer och ändå identifiera enskilda personer.

Testanläggningen, som sitter på Saabs byggnad kan alltså övervaka vägar, parkeringar, företagsbyggnader och en idrottsarena, något som har fått Datainspektionen att överklaga länsstyrelsens beslut.

Annons

– Och de flesta som rör sig där förväntar sig inte att bli föremål för övervakning, skriver Datainspektionen i sitt överklagande till förvaltningsrätten i Växjö enligt Smålandsposten.

Datainspektionen har framför allt synpunkter på att länsstyrelsens tillstånd ger Saab rätt att filma dygnet runt, året runt.

– Vi använder den för att testa miljöskyddet. Hur står den emot väder och vind och så kollar vi programvaran. Men vi sparar inga filmer mer än en vecka och testar den en timme åt gången fyra gånger om året. Det är den tidsangivelsen som Datainspektionen tycker att vi varit otydliga med, säger Roger Falkbrink, hårdvaruutvecklare i Växjö, till Smålandposten. Läs mer om det här.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons