Annons
Nöje

På grillen med Karin Bååth

Denna pigga kvinna, med glimten i ögat och med lätt till skratt, gillar att ha många bollar i luften. Just nu mellanlandar hon med familjen i en lägenhet på Linnégatan med siktet inställt på huset i Öjaby. som de får tillträde till våren 2018. Hon har många olika intressen varav ett är att lyfta fram och värna om Växjös cityliv.
Publicerad 4 augusti 2017
Foto: Lars-Göran Rydqvist
Foto: Lars-Göran Rydqvist

Karin Bååth gillar att ha många strängar på sin lyra och när hon tar sig an en uppgift går hon ”all in”. Det gjorde hon med bland annat butiken TrueMe, som hon startade och drev på Grand Samarkand fram till december 2014. Därefter hade hon en mellanperiod på DRIVE VXO som hennes man Hans driver, ett eventföretag med ”kul-på-hjul”-upplevelser för privatpersoner och företag men även trafikövningsplats och halkbana. Vid sidan om det arbetade hon, på halvtid under en period, som eventkoordinator på Citysamverkan i Växjö innan hon i mitten på mars i år blev centrumledare för Växjö City. Hennes arbete går ut på att samverka mellan fastighetsägarna, cityföreningen och Växjö Kommun. Hennes arbetsuppgifter är omväxlande och hon får bland annat ta sig an frågor om att fåglar bajsar på ”fel ställen” till att Citysamverkan är bollplank inför exempelvis ”Vision 2050”. Hon älskar människor och gillar att utveckla företag och koncept, därför passar henne yrket som centrumledare för Växjö City henne som handen i handsken.

Privat är hon gift med samme man för andra gången. Tillsammans har de sonen Ludvig, som nyligen tog studenten, och Karins dotter Elina som bor i Göteborg.  Just nu finns ingen direkt fritid för Karin, med nytt jobb och med flytt från en lägenhet till en annan i väntan på huset i Öjaby, men lite fritid får hon ändå och då träffar hon gärna sina vänner eller tillbringar avkopplande stunder i stugan de har i Fulvik, ett par mil söder om Kalmar. Karin gillar sköna filmer och serier, lyssnar mycket på musik och har ett stort kläd- och inredningsintresse. Hon har en dröm och det är att få åka tillbaka till Australien och hälsa på vännerna hon fick under sin vistelse där då Hans studerade. Det ni kanske inte visste om Karin är att hon har varit sydsvensk mästarinna i konstsim på 80-talet. Hennes måtto är att ingenting är omöjligt, det omöjliga kan bara ta lite längre tid. Hon gillar mat och grillar när tillfälle ges och då blir det ofta kyckling eller burgare ”Aussie-style”.

Annons

Högrevsburgare


Karin gillar att köra ”keep it simple” när hon lagar mat. Köttet kryddar hon med salt, peppar och grillkrydda. Vill du binda ihop hamburgaren lite mer så använd ett ägg. För en lite mer rustik smak så brukar de ibland riva rödbetor och blanda i smeten och kanske ett par droppar av Worchestersås för den där lite rökigare smaken. Nötkött behöver ju inte vara genomgrillat så ett par minuter på varje sida brukar räcka.

Briochebröd (12 st)


25g jäst, 100g smält smör, 3 dl mjölk, 1 ägg, ½ tsk salt, 1 msk socker, ca 7 dl mjöl samt extra mjöl till utbakning och 1 ägg till pensling. Smula jästen i en bunke, smält smör och häll i mjölk och värm till 37 grader. Häll lite av smör/mjölkblandningen i bunken och rör tills jästen börjar lösas upp. Häll i resten och rör om. Tillsätt ägg, salt och socker och blanda. Tillsätt hälften av mjölet samtidigt som du blandar. Addera med mjöl tills du arbetat ihop en fast deg (den ska vara en aning klibbig). Låt jäsa under handduk i en timme. Dela därefter degen i tolv delar, rulla till bullar och lägg över på bakplåtsklädd plåt, på med handuk på låt jäsa i en timme till. Pensla bröden med ägg och grädda sedan i mitten av ugnen i 220 grader, ca 12 minuter.

Tillbehör


Tomat, gurka, maasdamerost, rostad lök, potatissallad, rökig sås eller en klassisk hamburgerdressing. Vissa gillar majonäs andra toppar med bostongurka. 

Dryck
Karin har en förkärlek till en god öl. Klassik favorit är Sculpin IPA från Ballast Point eller Brewdogs Punk Ipa men även en god lager passar fint en varm sommarkväll.

Enkel och god sommardrink

4 cl gin, ett par isbitar och sedan Gomorrons Ekologiska färskpressade äppeljuice enligt eget tycke och smak.

Red strawberry breeze

Kan göras med eller utan alkohol. 4-6 cl ljus rom, isbitar, Bols röd jordgubb, 7-up och finskurna färska jordgubbar. Blandas i highball glas och gärna med lite knasiga partysugrör/paraplydrinkar.

Annons

Isbjörn

En lite syrligt/fräsch drink. 4-6 cl vodka, Bols blå, sprite samt isbitar. Du pressar sedan i en halv färsk lime direkt i glaset och njuter av en isblå och frisk sommardrink.

Alina Carlsson

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons