Annons

Panelen: Därför läcker Växjö Lakers

Publicerad 28 januari 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Växjö Lakers släpper in 2,75 mål per match och är näst sämst i boxplay i hela SHL. Vad har hänt med Växjö Lakers defensiv?

Peter Sibner, vd på Newsme som bland annat driver hockeysverige.se och eliteprospects.com

Annons

"För det första har de tappat en väldigt bra back i Noah Welch, och därmed sprack ligans bästa backpar. För det andra har defensivt skickliga spelare som Niclas Lundgren och viktige Teemu Laakso varit skadade. För det tredje har de inte kunnat ersätta Jani Lajunen, som gjorde ett hästjobb i defensiven i fjol. Och för det fjärde tycker jag målvaktsspelet som en konsekvens av ovan nämnda tre faktorer sett ganska osäkert ut i perioder i år. Som helhet tvingas vi konstatera att det här lagbygget inte alls håller samma kvalitet som förra året - och att vara regerande mästare med en bitvis ängslig defensiv och en bitbis improduktiv offensiv är förödande tungt. Jag menar att det borde finnas hopp med nuvarande manskap ändå, vi glömmer snabbt att i oktober-november såg det alltsom oftast mäkta imponerande ut."

Jonatan Bergman, sportansvarig SR Kronoberg

"Det finns säkerligen många svar på den frågan men jag tycker att en stor del av problematiken landar i spelarförluster.

Växjö tappade inför säsongen sin kanske skickligaste defensiva center, Jani Lajunen. Förlusten av Lajunen har varit ett enormt avbräck i defensiven (och boxplay!) och Växjö har inte längre samma svar för att stänga ner motståndarnas toppkedjor. Dessutom har man förlorat Noah Welch och det, i kombination med att Teemu Laakso dragits med skadeproblem, har gjort att Växjö inte har haft tillräckligt med kraft för att bestämma skepnaden av händelseförloppen framför eget mål. "

Patrik Andersson, Sjöagudens Hockeyblogg

"Växjö agerar väldigt passivt i egen zon och ser direkt fysiskt svaga ut i mellan åt. Och problemen verkar som störst när man har pucken i egen zon och inte får någon tid av motståndet. Dom sätter hög press och det innebär att Växjös backar, som agerar ganska trögt, spelar på markerade och pressade spelare. På detta sätt trycker motståndaren tillbaka Lakers ner i egen zon och vinner pucken. Eftersom Växjö i dessa lägen ofta är på väg framåt tappar man positionerna i försvarsspelet och motståndaren kan ganska enkelt skapa chanser. Det som är oroande är att man aldrig verkar ha ett motmedel.

Växjös boxplay är stundtals väldigt passivt och man verkar ha svårt att ta rätt beslut när man ska sätta press eller avvakta. Man tittar också väldigt mycket puck och tappar spelare man borde ha uppsikt över. Som tex Nygårds 1-1 mål i tisdags där Lundgren tappar honom bakom sig och istället går mot passaren Mikael Johansson som lägger ett backhandspass över centrallinjen till Nygård. En annan sak som jag upplever som ett stort problem är hur lätt motståndet ofta får komma in i zon i Växjös boxplay och sätta upp sitt PP. Man har väldigt svårt att försvara sin blålinje och på så vis få motståndet att dumpa puck istället.

Växjö behöver hitta ett stabilare boxplay men framför allt behöver man hitta sätt att lösa knutar i framför allt motståndarens press så man smidigare kommer ur egen zon och kan etablera tid i offensiv zon istället. Därifrån gör motståndet inga mål."

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons