Annons

Panelen: Kan mästarna försvara guldet?

Publicerad 21 januari 2016
Panelen tror att Växjö Lakers har möjlighet att försvara SM-guldet. Men spelet måste bli bättre. Foto: Lena Gunnarsson, SMP
Panelen tror att Växjö Lakers har möjlighet att försvara SM-guldet. Men spelet måste bli bättre. Foto: Lena Gunnarsson, SMP

I kväll spelas det SHL-hockey mellan Växjö Lakers och Örebro. Då är det dags för premiär för vår sex personer starka Lakerspanel. Veckans panelmedlemmar har fått svara på frågan: Kan Växjö Lakers försvara SM-guldet?

Anders Öman, tidigare vd i Växjö Lakers

Annons

”Det enkla och spontana svaret på frågan är NEJ. Men som väl är så är det inte så enkelt, för chansen och möjligheten finns fortfarande.

Kan laget och ledningen mobilisera den kraft det krävs för att lyckas?

Jag tror det krävs väldigt mycket från både ledning och spelare för att det ska vara möjligt. Det finns i gruppen men alla måste verkligen tro att det är möjligt och vara beredda på att göra dessa uppoffringar. Hittills har inte laget visat den stabilitet eller edge som ett SM-vinnarlag kräver.

Guldet går till det lag som över tid kan prestera en intensiv totalhockey. Lakers har i år under stunder eller snarare 20 minuters perioder då och då visat att det finns en fantastisk potential i laget. Antingen har målvaktsspelet, försvarsspelet eller anfallsspelet kuggat ur. I perioder har även boxplay och powerplay varit ett sorgebarn. PP är faktiskt något Lakers haft problem med under några säsonger, och något sommåste adresseras för att hitta lösningar och få att lyfta. Kompetensen finns i gruppen för att lyckas. Jag tror att PP och BP är lösningen, får man till detta har Växjö definitivt möjligheten att lyfta bucklan i vår. Den stora frågan är, orkar man, och vill man det?

Tack för mig.”

Daniel Enestubbe, hockeyexpert, Smålandsposten

”Utan minsta tvekan: ja! Växjös regerande mästartrupp innehåller 18 man som i våras firade guld. 18. Bland nyförvärven finns Heikkinen och Gynge, rena superstars på SHL-nivå. Med en sådan verktygslåda får det inte finnas några som helst ursäkter.

Jag tror att lösningen måste komma framifrån den här gången, nämligen med Växjös kollapsande och "ligans just nu i särklass sämsta PP (två mål på de senaste 15 matcherna).

Chansen till guld finns definitivt, men både spelare och ledare måste leverera mer än de gjort hittills.”

Petter Rönnqvist, expert C More

Annons

Ja, men förutsättningarna är sämre än ifjol. Om jag skulle ha gett dem 30 procents chans förra året så skulle jag ge dem tio procents chans till guldet i skrivande stund.

Låt mig förklara varför genom att gå igenom truppen och jämföra med SM-guldlaget från ifjol.

Målvakter: Tittar vi på målvaktssidan så måste Christopher Nihlstorps höja sig till slutspelet. Men trots en ojämnhet denna säsong likt Coney Island Cyclone känner jag att Torpet har det som krävs för att göra just det. Uppbackat med två SM-guld samt ett Calder Cup guld på meritlistan som bevis. Stefan Steen är en mycket habil back-up. Jag anser för övrigt att Stefan borde röra på sig då han egentligen är för bra i den rollen han har nu i Växjö.

Backar: Backsidan är något svagare i år. Noah Welchs betydelse för Växjö på och utanför isen var nog större än många anade och dessutom för sin forne partner, Cory Murphy, som är sämre poängmässigt detta år. Anledningen är delad PP-tid med skottskickliga Ilkka Heikkinen. Cory Murphy spelar 30 sekunder per match mindre i PP än ifjol och har nästan tre avslutsförsök mindre per match i år. Trots det så är backarna totalt lika poängproducerande som förra året då Heikkinen delar poängskörden med Cory i år. Nej, det är defensiven som är störst problemet. Förutom tappet av Noah Welch så är Teemu Laaksos skada ett stort aber. Frågan är om han i huvudtaget kommer tillbaka denna säsong. I så fall ett stort tapp i egen zon och dessutom i boxplay som har gått riktigt dåligt senaste tiden. Lägg dessutom till att en annan defensivt skicklig back, Niklas Lundgren, varit skadad en längre tid.

Forwards: Största anledningen till att jag är tveksam till ett SM-guldvrål i Växjö ånyo.

Gynge/Rosén/Kiiskinen kan jag inte nog berömma. När de producerar vinner ofta Växjö.

Men var finns bredden poängmässigt? Hur har man ersatt förluster som Rhett Rahkshani, Jeff Tambellini, Nick Johnson och inte minst Jani Lajunen? Dessa fyra stod för 45 poäng i slutspelet ifjol. Vem tar det ansvaret i år poängmässigt i slutspelet? Gynge? Ja. Sen då? Joakim Hillding som fick spela drygt fyra minuter mot Skellefteå senast och sex minuter mot Malmö innan det, svar nej. Fröberg, initial ersättare för Lajunen, tveksamt. Liam Reddox stod för 21 mål förra grundsäsongen, i år endast 6 mål så här långt och inte alls lika ettrig och jobbig för motståndarna. Josh Hennessy, en spelare jag gillade starkt förra året ser ruskigt trött ut ibland under matcherna nu. Otränad? Skadad? Joey Crabb, tvåvägsspelare som såklart behöver tid för anpassa sig till stor rink men som nu är poänglös i 18 av 26 matcher. Tveksamt.

Jag vet att Jani Lajunen är unik och extremt svår att ersätta men bara för att poängtera betydelsen av honom, titta på följande siffror från slutspelet i vår:

Han tog 76 procent defensiva tekningar* och endast 24 procent i offensiv zon, ändå fick han ihop 11P i Even Strenght. Det är 5 mer poäng mer än geniet Robert Rosén, som hade hela 69 procent offensiva tekningar. Lägg dessutom till att Jani spelade över 12 procent av sin istid i Boxplay. Det är klass, ren och skär klass!

Avslutningsvis en liten resumé:

Annons

1. Växjö var mer spelförande förra året det vill säga man hade mer avslutsförsök framåt och släppte till mindre emot sig. Specialteams (Powerplay och Boxplay) är även det sämre i år.

2. Avsaknaden av försvarsgeneralerna Teemu Laakso och Noah Welch och suveräne tvåvägscentern Lajunen gör att Växjö inte är lika starka i spelet och en anledning till att man släpper in fler mål i år. 2,18 insläppta mål per match ifjol mot 2,73 detta år.

3. Den offensiva poängproducerande bredden som kom i slutspelet för snart ett år sedan saknas i denna trupp just nu. Brasklapp i form av värvningar kommer.

*Tekningar i neutral zon räknas inte in.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons