Annons

Panelen om Växjö Lakers målvakter

Publicerad 25 februari 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Växjö Lakers målvakt Cristopher Nihlstorp har utgående kontrakt. Därför spekuleras det kring vilka som bildar målvaktsduo nästa säsong. Här är tankarna från veckans panel.

Peter Sibner, affärsområdeschef på Evertsport Media Group som bland annat driver Eliteprospects och Hockeysverige

Annons

Målvaktsspelet har inte alls varit lika stabilt som i fjol och jag vet inte om det kan kopplas till bristande kemi med ny målvaktstränare eller ett sämre försvarsspel eller både och. Nihlstorp gör alltid en och annan tavla, men brukar oftast kompensera det med att stå på huvudet i andra situationer och det visade han i slutspelet i våras. I år har det ofta hängts med huvudet hos både Torpet och Steen när laget konsekvent agerat med klart sämre pondus än i fjol. Nihlstorps kontrakt går ut och jag är osäker på om Steen vill fortsätta vara andremålvakt bakom ett stort namn. Inte heller är jag säker på att han i nuläget är en förstemålvakt för ett topplag med guldambitioner, så min magkänsla är att båda försvinner och att vi får se ett helt nytt målvaktspar. Markus Svensson, som det spekulerats omkring, skulle kunna vara en perfekt etta tillsammans med till exempel någon som Viktor Andrén, som varit väldigt bra i Pantern. Det stora russinet i kakan är väl ändå Viktor Fasth - även om jag absolut tycker han ska ta sin rättmätiga chans att fylla på bankböckerna i ytterligare ett par år.

Patrik Andersson, driver bloggen Sjöaguden

Jag utgår ifrån att Henrik Evertsson och ledarstaben inte är nöjd med hur målvaktssidan har fungerat den här säsongen. Två målvakter där båda ligger under 90%. Nihlstorp, som är första valet och den som stått mest har efter 42 omgångar och 33 spelade matcher 2,59 insläppta mål per match i genomsnitt. Jämför detta med förra säsongens 1,72 på 38 matcher.

Med detta som utgångsläge tror jag att man söker en nystart på målvaktssidan. Därför är min gissning att Torpet går vidare, och här är Rögle min gissning även om Modo varit på tapeten de senaste dagarna. Och så tror jag att man redan nu har kommit överens med Stefan Steen att bryta och inte går vidare med det sista året. Steen har ju av en del logiskt placerats i Färjestad.

Vidare tror jag att man plockar hem Viktor Andrén från Pantern och helt enkelt ger honom andra spaden nästa säsong. Viktor är skadad just nu tyvärr men har gjort en jättebra säsong i hockeyallsvenskan, med en räddningsprocent på 92,2% på 34 matcher.

Första spaden då? Ja, här har ju Markus Svensson varit på tapeten, som Evertsson dementerat med att man varken pratat med honom eller hans agent. Behöver inte betyda något dock.

En annan som det viskas om är Viktor Fasth. Men även om Viktor har sitt hus och sin bas i Växjö tror jag han fullföljer sitt kontrakt i CSKA Moskva. Men det är inte omöjligt, varken Svensson eller Fasth. Blir det inte nån av dessa tror jag Evertsson letar internationellt igen, Europa eller Nordamerika. Det finns ju även några intressanta målvakter i SHL vars kontrakt går ut. Bernhard Starkbaum, Justin Pogge och David Rautio.

Så sammanfattningsvis tror jag vi ser följande scenario till hösten.

1. Mr X

2. Viktor Andrén

Annons

Jonatan Bergman, sportansvarig på P4 Kronoberg

Jag tror på en helt ny uppsättning av målvakter. Christopher Nihlstorp är en fenomenalt duktig slutspelsmålvakt, men känslan är att han har gjort sitt i Växjö efter den här säsongen. Jag tror att ”Torpet” vill dra utomlands igen – han hamnar antagligen i Schweiz eller i Ryssland. Det är ett enormt tapp. Jag tror Henrik Evertsson lägger krut på att hitta en etablerad målvakt i stil med Markus Svensson eller Viktor Fasth. Rent sportsligt och lönemässigt så lär ju dock både Svensson och Fasth ha hetare alternativ, men båda har ju en geografisk anknytning till Småland.

Och jag tror inte att Växjö känner att Stefan Steen är redo att ta över förstaspaden än. Men jag tror att Stefan Steen vill ha en förstaspade nu. Därför skulle det inte förvåna mig om även Steen lämnar och Viktor Andrén tar över efter honom.

Markus Svensson och Viktor Andrén känns som en lika bra om inte bättre målvaktsuppställning.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons