Annons

Pappan dog - anhöriga kritiska mot vården

Växjö • Publicerad 26 mars 2018
Arkivbild från Barometern.
Arkivbild från Barometern.Foto: Johanna Eriksson

Hemvården i Växjö kritiseras av anhöriga efter att en 91-årig man dött i mitten av mars. Fallet har rapporterats enligt Lex Sarah eftersom anhöriga anser att hemvården varit nonchalant och likgiltig för deras oro, skriver Smålandsposten.

91-åringen föll i sitt hem den 8 januari och fick därefter ett epileptiskt anfall. Han återhämtade sig snabbt men barnen tyckte att han behövde hemtjänst, som dock inte fungerade som den skulle. Bland annat fick sonen fick visa personalen vad de skulle göra och barnen misstänkte att pappan drabbats av urinvägsinfektion.

Annons

Trots de anhörigas oro om missad medicinering och att 91-åringen inte alltid åt sin mat fick de inget gehör. I stället upplever barnen att de bemöttes ignorant och att de förstorade upp problemen.

En dag hittade sonen sin pappa i 40 graders feber och i mycket dåligt skick. På köksbordet stod maten orörd. Hemtjänsten skulle ha varit där en timme tidigare men det är något som de anhöriga ifrågasätter.

Det visade sig senare mycket riktigt vara urinvägsinfektion som lett till blodförgiftning. 91-åringen dog sedan i mitten av mars. Barnen tror att bristande omsorg kan ha orsakat dödsfallet och en person inom omsorgen har gjort en avvikelseanmälan enligt Lex Sarah.

– Jag får inte min far tillbaka, men vi vill lyfta fram vad som hänt så att det inte händer igen. Min far hade ett ofantligt starkt hjärta och en stark kropp. Med rätt omvårdnad hade han kunnat bli hundra, säger dottern till Smålandsposten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons