Annons

Nytt skolprogram för psykisk hälsa föreslås

Publicerad 4 februari 2018 • Uppdaterad 5 februari 2018
Foto: Alexander Mahmoud

Liberalerna i Kronoberg vill att regionen börjar med ett hälsofrämjande och preventivt skolprogram för psykisk hälsa bland unga.

I en skrivelse till Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår Liberalerna programmet enligt enligt modellen YAM, Youth Aware of Mental health, utvecklad av Karolinska institutet och Stockholms läns landsting.

Annons

– Den ökade psykiska ohälsan bland unga och särskilt hos flickor håller på att utveckla sig till ett av våra största hälsoproblem. YAM är en metod som är vetenskaplig och som fungerar när det gäller att förebygga psykisk ohälsa hos unga. Men självklart handlar det också om att bygga ut elevhälsan och att få Barn- och Ungdomspsykiatrin att fungera utan väntetider, säger Lennart Adell Kind, ersättare Regionfullmäktige Kronoberg, i ett pressmeddelande.

Utbildningsprogrammet genomförs under skoltid fem timmar under tre veckor och utgår bland annat från vad psykisk hälsa är, hur eleverna kan hjälpa en kompis som har det svårt, självhjälpsråd och självmordstankar.

Enligt Liberalerna ska modellen ha visat sig reducera självmordstankar och självmordsförsök med 50 procent hos unga i en internationell studie i tio länder.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons