Annons

Patient skrevs ut – dog i hemmet

Publicerad 23 mars 2016
Foto: Region Kronoberg
Foto: Region Kronoberg

Region Kronoberg Lex Maria-anmäler en händelse när en patient avled ett par dagar efter ett besök på ett av länets sjukhus. Patienten kom till sjukhuset efter en trafikolycka, men skrevs ut några dagar senare trots att patienten inte mådde särskilt bra. För att dämpa smärtorna skrevs det ut smärtstillande läkemedel.

Patienten återkom efter ett dygn med andningsbesvär som bedömdes vara en lunginflammation. Efter ytterligare ett par dagar blev patienten utskriven igen. Ett par dagar senare upptäcktes patienten avliden i sitt hem.

Dödsfallet bedöms ha ett samband mellan det utskrivna läkemedlet och patientens ordinarie mediciner. En utredning som har genomförts har visat på brister i informationen till patienten. Därför har chefsläkaren lämnat ärendet till IVO (Inspektionen för vård och omstog) för bedömning enligt Lex Maria. Samtidigt har rutinerna på kliniken setts över.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons