Annons

Plan A för Östers sportchef

Publicerad 1 november 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Under hösten har Östers nya sportchef Matias Concha arbetat med två parallella planer för 2017. Nu kan han kasta plan B i papperskorgen. Plan A och superettan är verklighet.

Att vara tillbaka i elitfotbollen innebär inte bara ett par miljoner extra i elitstöd. Öster får också chansen att ha ett reservlag i U21-serierna och den möjligheten kommer man att utnyttja.

Annons

– Innan har man varit tvungen att låna ut spelare för att de ska få speltid på en hyfsad nivå. Risken med det är att man inte kan se dem hela tiden. Det vill vi inte ha ett år till utan vi vill ha kontroll på spelarna som tillhör oss. Därför blir U21-serien väldigt bra. Det är ett forum där U19 får bättre matchning och de får visa upp sig samtidigt som a-lagsspelarna som behöver matchning får matchning, säger Matias Concha till VXOnews.

I år har Öster haft samarbete med division 3-klubbarna Räppe och Ljungby. Räppe vann serien och spelar division 2-fotboll nästa säsong.

– Vissa spelare är i behov av seniorfotboll. Vissa spelare behöver den typen för att fortsätta utvecklas. Det är klar skillnad på U21 och seniorfotboll där du får möta vuxna män varje vecka. Det är självklart bra att Räppe har gått upp.

Med större möjligheter att matcha samtliga spelare lär Öster bredda sin trupp till nästa säsong. Tolv spelare har kontrakt över 2017. Det är Mattias Pavic, Elmin Nurkic, Filip Örnblom, Fritiof Björkén, Robin Östlind, Isaac Shaze, Björn Berglund, Tom Stahre, Denis Velic och Mario Vasilj. Utifrån vilka spelare som har kontrakt är det ingen hemlighet att Öster behöver offensiva nyförvärv.

– Vi kommer att behöva fylla på, det är ingen hemlighet, för att ta nästa steg. Vissa positioner har det varit lite dålig konkurrens på och den vill vi öka för allas skull.

Fortsätter Thomas Askebrand?

– Jag tycker att han har gjort ett fantastiskt jobb. Han och ledarteamet har fått ihop gänget på ett fantastiskt bra sätt och de har lyckats få dem att prestera när man måste prestera i nyckelmatcherna. Jag tänker på Norrby borta och matcherna där de har varit lite hårdare tryck. Då har de fått in en bra anspänning i laget. När det gäller Thomas ser vi ingen anledning att göra några byten med honom.

November och december kommer att bli intressanta månader för den som följer Öster enligt Matias Concha. Vissa pusselbitar kommer att vara på plats före årsskiftet, men när det gäller spelare in och spelare ut kommer det även att hända saker nästa år.

– Vi har två fina egenskaper. Vi har en stark och stabil defensiv och vi har ett spel på hemmaplan som vi kan luta oss tillbaka på. Vi är ganska svåra att göra hål på, i alla fall i division 1. Sen tycker jag att vi har en bra grundfysik. Vi har tränat på väldigt hårt under året och det har gjort att vi har kunnat hålla en bra fysik. I många matcher har kanske inte spelet varit fantastiskt, men vi har ändå malt ner motståndarna på grund av bättre fysik. Det är också skönt att ha med sig in i nästa serie att veta att man är bra tränad och att de här egenskaperna finns i laget, säger Matias Concha.

LÄS MER

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons