Annons

Oroväckande trend på vägarna

Publicerad 6 april 2016
Nykterhetskontrollerna har minskat med nästan hälften. Foto: Johan Christensen
Nykterhetskontrollerna har minskat med nästan hälften. Foto: Johan Christensen

Polisens nykterhetskontroller har under det senaste året halverats. Under 2014 gjorde polisen i Region Syd, som numera tillhör det gamla polisområdet 444 387 utandningsprover. Under förra året genomfördes 232 950 stycken, vilket är en minskning på 48 procent, skriver SVT Småland.

Peter Lagerström är chef för trafiksektionen i Region Syd och han menar att minskningen beror på flera olika orsaker. Bland annat har polisen har haft mycket att göra med flyktingströmmarna och den pågående omorganisationen.

Annons

– Den tydliga struktur som fanns tidigare kanske har tappats under omorganisationen. Utandningsprover från bilister har inte prioriteras på samma sätt som tidigare. Det är en oroväckande trend som kräver ledning och styrning från arbetsgivaren och polismyndighetens sida, säger han till SVT Småland.

Den minskande trenden verkar hålla i sig. I januari 2015 gjorde de 22 762 utandningsprover och i januari i år har antalet minskat med nästan 70 procent, 7 002 stycken.

– Det är viktigt att vi kommer tillbaka och hittar rätt i det här. Den här trenden måste brytas och det måste ske omgående, säger Peter Lagerström.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons