Annons

Poliser djupt oroade efter omorganisation

Publicerad 1 april 2016
Foto: Johan Christensen
Foto: Johan Christensen

Efter polisens omorganisation har arbetsklimatet blivit sämre och ingen vågar berätta vad de egentligen tycker och tänker. Smålandsposten har träffat Jörgen Gustavsson som har varit polis i snart 40 år.

– Det finns en uppgivenhet på många håll inom polisen. Under mina 40 år som polis är detta det mest omvälvande jag har varit med om, ingen vet vad den andre gör. Det bara körs på mot de uppsatta datumen utan någon större eftertanke, säger Jörgen Gustavsson till Smålandsposten.

Annons

Han beskriver att arbetsklimatet har förändrats och att poliserna inte längre vågar berätta vad de tycker. Chefer som har synpunkter på högre chefer vågar inte heller uttala sig. Han beskriver omorganisationen som något som "äter upp oss själva".

– Nästan alla tycker att allting har blivit sämre. Frågan är vad som händer den 4/4 när vi ska över ännu mer till nyläge två, alla saker som kommer att gå åt pipan har inte upptäckts ännu, säger Jörgen Gustavsson.

Smålandsposten har också varit i kontakt med en person som har valt att sluta som polis efter flera år. Personen valde att sluta delvis efter hur kommunikationen med personalen har skett under omorganisationen. Personalens utplacering på den nya organisationens tjänster kom till exempel sent på eftermiddagen några dagar innan julafton. Personen vill vara anonym eftersom "det finns människor där som aldrig glömmer" och vågar då inte ställa upp med sitt namn.

– Man blir polis för att man vill fånga bus, ta rattfyllerister och förhindra att ungdomar inte hamnar i narkotikamissbruk. Det ska vi inte jobba mot, det hinns inte med. Vi ska inte skapa fler egna ärenden. Jag är djupt oroad. I hjärtat är jag ändå polis, säger peronen.

Från början var Jörgen Gutavsson positiv till omorganisationen, men har börjat tvivla mer och mer på konceptet. Han saknar en delaktighet med personalen och tycker att allt är toppstyrt. Att de flesta beslut fattas från rådgivning av Skåne och att de har fått de flesta poliser tycker han är ett problem. Enligt det senaste beskedet ska de polisaspiranter som egentligen skulle vara i Kronoberg istället ner till Skåne.

– Det finns en viss frustration, vi vill göra mer än det går beroende på personalläget. Vi är för få i den här delen av regionen, säger han till Smålandsposten.

Han menar att det är medborgarna som i slutändan blir förlorarna.

– Vi hinner ju inte med det vi egentligen ska göra utan vi har jämn gärning med vår egen omorganisation just nu.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons