Annons

"Poliser och tjänstemän behandlas som inventarier"

Publicerad 1 april 2016
Foto: Petronella A Lindgren
Foto: Petronella A Lindgren

Polismyndigheten i Kronobergs län delas från och med i morgon, den 4 april in i två nya polisområden, sydöstra Götaland och Sydvästra Götaland. Den nya indelningen är en del av polisens nya och kritiserade omorganisation.

Flera poliser har funderat på att sluta arbeta som polis.

Annons

– I sydöstra delen känns det som det är en polis i veckan som lämnar. Poliser och tjänstemän behandlas som inventarier, som man kan göra sig av med. Det finns ingen personalpolitik längre, de flyttas från ett ställe till ett annat och man får inte veta vad som händer i organisationen, säger Tomas Stjernfeldt från Polisförbundet i Växjö till Smålandsposten.

Han tror att allmänheten kommer bli drabbade i längden då det både kommer ut färre polisaspiranter och de som kommer ut placeras i Skåne.

Växjö kommun ska tillhöra sydöstra Götalands polisområde tillsammans med Alvesta, Tingsryd, Lessebo och Uppvidinge kommun. Kalmar län och delar av Blekinge län räknas också in i det nya polisområdet.

Växjö och Alvesta blir ett av fem lokalpolisoråden i området. Ljungby, Markaryd och Älmhult bildar tillsammans med delar av Skåne och Blekinge län polisområde sydvästra Götaland.

Arbetet med att skapa en enda stor nationell polisorganisation startades den 1 januari förra året och i morgon genomförs de sista stora förändringarna.

- Med den nya organisationen som grund vill vi skapa bästa möjliga förutsättningar för oss att nå fram till vår verksamhetsidé: Närmare medborgarna, mer tillgängliga och tillsammans leder vi det brottsförebyggande arbetet för ökad rättssäkerhet, trygghet och demokrati, säger regionpolischef Annika Stenberg.

Charlotte Stjernkvist

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons