Annons
Nöje

Prisad modedesigner växte upp i Växjö

Publicerad 20 januari 2016
Foto: Benjamin Vnuk
Foto: Benjamin Vnuk

Hon flydde till Sverige från Foca i sydöstra Bosnien som femåring. Intresset för design och mode föddes tidigt. I helgen blev Lamija Suljevic från Växjö årets nykomling på Elle-galan i Stockholm.

– Det känns fortfarande overkligt. Det är en stor ära att få priset så tidigt i karriären. Det här är det största som hänt mig. Nu ser jag fram emot att jobba ännu hårdare, säger Lamija Suljevic.

Annons

Varje år utses årets mest framstående personer inom modebranschen på Elle-galan i Stockholm. Lamija Suljevic kammade hem titeln "Årets nykomling" med motiveringen:

Årets nykomling balanserar skickligt mellan två olika kulturer som ger uttryck för en modern kvinnlighet. Välgjort med utsökt handarbete och detaljrika dekorationer som accentuerar och förstärker de kvinnliga formerna – det är skulpturalt, sexigt och starkt.

Intresset för kläder och design kom tidigt i livet. Hennes mamma lärde henne att sticka och virka som tioåring, vilket blev avgörande för hantverksintresset. Hennes design är feminin med mycket fokus på bröst, midja och rumpa. Hon vill framhäva kvinnans kropp, något som hon tycker vi är dåliga på i Skandinavien.

– Den som bär mina kläder ska utstråla modern elegans. Många tycker att kläderna ser nakna ut, men de visar ingen nakenhet, säger hon.

När det var dags att välja gymnasium föll valet på Katedralskolans estetiska program med inriktning mode och design. När de tre åren var avklarade tog hon pick och pack och flyttade till Stockholm där hon studerade på Tillskärarakademin och 2013 gick hon ut Beckmans designhögskola.

– Växjö har varit en bra stad att växa upp i. Jag har fått hjälp när jag behövt och alla vill verkligen hjälpa en. Men modebranschen är en svår bransch att verka i och jag ville ifrån stan. Det gjorde att jag kämpade extra hårt för att komma längre. Men jag känner stor glädje över att allt började här, säger Lamija Suljevic.

Nu har hon siktet inställt på att nå en bredare publik genom att komma igång med försäljning av hennes kollektion. Än så länge har kläderna bara funnits i ett exemplar.

– Nu vill jag nå ut med min design, säger hon.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons