Annons
Nöje

Pristagare uppmärksammades på bibblan

Publicerad 4 april 2017
Foto: Anna-Stina Stenbäck
Foto: Anna-Stina Stenbäck

Under tisdagen tillkännagavs årets ALMA-pristagare, världens största litteraturpris riktat mot barn- och ungdomsböcker. På stadsbiblioteket i Växjö sändes ceremonin live och det blev den tyske illustratören Wolf Erlbruch som fick ta emot utmärkelsen.

Det var en spänd publik som samlades på stadsbiblioteket i Växjö för att följa presskonferensen där årets ALMA-pristagare meddelades. Wolf Erbruch är en tysk illustratör- och bilderboksförfattare som står bakom ett femtiotal böcker – i Sverige är han troligtvis mest känd för boken ”Det var det fräckaste!”. Priset är instiftat till Astrid Lindgrens minne och prissumman på fem miljoner kronor delas ut årligen till en eller flera som inspirerat utvecklingen av barn- och ungdomslitteratur.

Annons

– Det här är världens största barnbokspris, vi sänder både detta och Nobels litteraturpris. Det som är kul är att det inte bara är författare som får ta emot utmärkelsen, även andra som bidrar i genren kan få uppmärksamhet. Vi visste nog inte att det var han som låg bakom böckerna, men bilderna glömmer man inte så lätt – bilder är dessutom superviktiga i barnböcker, kommenterar bibliotekspersonalen Stina Fernholm och Madeleine Näs årets pristagare.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons