Annons

Profilen bjuder på grillad lax

Publicerad 5 juli 2017
Laxen peppras och marineras med citron, olivolja, honung och lite salt och svartpeppar. Foto: Alina Carlsson
Laxen peppras och marineras med citron, olivolja, honung och lite salt och svartpeppar. Foto: Alina Carlsson


Social, omtänksam, glad och lite busig är denne singelpappa som bor i villa på Öster, med en tillhörande lugn och undangömd tomt och med bara tio minuters promenad ner till stortorget. Varannan vecka har han dottern Mina, snart 13 år, och sonen Felix, 9 år, samt hamstern Kakan hos sig. Han har en positiv inställning till livet och han ser sig själv som en person som gillar att slänga ”boxen” och se saker och diskussioner ur oväntade synvinklar.

Sedan 2014 arbetar Ola som näringslivschef på Alvesta kommun. I hans brinnande intresse för jobbet över att utveckla kommunen och näringslivet arbetar han bland annat med kompetensförsörjning, med företagsklimatet, marknadsföra kommunen, nyetableringar, service, dialog och information med näringslivet med mera. När han inte jobbar ägnar han fritiden åt att löpning och lite styrketräning, läsa böcker, resa, se på film och kriminalserier samt umgås med familj och vänner. Som den musikälskare han är så sitter han gärna uppe sent om kvällarna och botaniserar i ny musik på Spotify eller YouTube. Han har även börjat gå mer på konserter igen och ett stort ögonblick för honom som pappa var att dela musikintresset med dottern och se One Direction på Ullevi härom året.

Annons

Han är engagerad i Växjö Vipers och fotograferar och skriver om A-lagets matcher på hemsidan och på sociala medier. Med löpning i naturen som andningshål tycker han att bokskogen är magiskt vacker att vistas i, precis lika magiskt som det är att vistas i föräldrarnas stuga i Bohuslän där han varje år krabbfiskar med barnen från bryggan. Det kanske inte många vet om Ola är att han gått fallskärmshopparkurs och gjort fem solohopp, studerat på universitet i USA, spelat Ultimate Frisbee samt deltagit i klubblags-VM i frisbee och även tagit EM-guld inomhus i samma sport. Han har dessutom ett brinnande intresse för vin, design och inredning. Uppskattar goda måltider gör han också och grillar ofta under säsongen med barnen eller med inbjudna gäster. Nu bjuder han läsarna på lax med tillbehör, dryck samt fem sköna grillåtar.

Laxfiléer/laxkotletter på citronskivor

Salta och peppra laxen eller gör en marinad på citron, olivolja, honung med lite salt och svartpeppar efter behag. Skiva citronerna och lägg dem på grillen. Lägg sedan laxen på citronskivorna och grilla i cirka åtta minuter. Citronerna ger laxen en frisk syrlig smak.

Tillbehör


Servera laxen på en salladsbädd efter tycke. Är man bekväm kan man köpa en salladsmix i affären. Grilla penslad sparris i olivolja som tillbehör till salladen. Skär vattenmelon och honungsmelon i lagom stora bitar och lägg på salladen. Toppa med flingsalt och en wasabikräm. Den görs genom att blanda wasabipaste och creme fraiche men var försiktig så den inte blir för stark. Servera med ett gott vitlöksbröd.



Dryck


Till grillen tar Ola gärna en flädermojito gjord på flädersaft, vit rom, mynta, lime, is och sprite. Till maten blir det vitt vin ”La Cascogne” från Alain Brumont. En flaska champagne som Diebolt-Vallois Prestige Brut fungerar också alltid! Barnen bjuds på melon och jordgubbssaft och då tar han en vattenmelon, gör ett hål i den och kör med ena vispen på elvispen, häller i lite jordgubbssaft för att få det mer flytandse och häller sedan upp det i glas.

Alina Carlsson

Den grillade laxen serveras på en salladsbädd. Foto: Alina Carlsson
Den grillade laxen serveras på en salladsbädd. Foto: Alina Carlsson
Ola Agermark, näringslivschef i Alvesta, föredrar vitt vin och flädermojito till grillen. Foto: Alina Carlsson
Ola Agermark, näringslivschef i Alvesta, föredrar vitt vin och flädermojito till grillen. Foto: Alina Carlsson
Fakta

Musiken

The Avener: Lonely boy

Tom Odell: Storm

Olsson: Ca m’ est égal

Kaah: JUNGL

The Slow Show: Strangers now

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons