Annons

Profilen på besök i Växjö

Olof Grönström från Hans Rosling-grundade stiftelsen Gapminder besökte Växjö i måndags. Han kom med ett budskap som vände upp och ner på alla domedagspredikanter.
– Världen är bättre än sitt rykte. Den extrema fattigdomen i världen har exempelvis halverats de senaste 20 åren.
Växjö • Publicerad 9 maj 2018
Världen är bättre än sitt rykte! Exempelvis har den extrema fattigdomen i världen halverats de senaste 20 åren, berättar Gapminders Olof Gränström som nyligen besökte Växjö.
Världen är bättre än sitt rykte! Exempelvis har den extrema fattigdomen i världen halverats de senaste 20 åren, berättar Gapminders Olof Gränström som nyligen besökte Växjö.Foto: David Färdigh

Att visa upp och åskådliggöra en faktabaserad världsbild samt bidra till en god global utveckling är syftet med Gapminder, en stiftelse som grundades av professorn i internationell hälsa Hans Rosling. Efter dennes bortgång i fjol drivs arbetet vidare av sonen Ola Rosling tillsammans med ett gäng forskare. En av dessa är Olof Gränström som besökte Växjö och Elite Stadshotellet i måndags kväll för att hålla en föreläsning med rubriken, Se världen som du aldrig sett den förut. Bland annat ville han slå hål på ett par utbredda missuppfattningar om läget i världen.

– En vanlig missuppfattning är att världen är strikt uppdelad i väldigt rika och väldigt fattiga. Men så är det inte längre. De flesta människorna har fått det bättre och har idag tillgång till sådant som tjänligt vatten, elektricitet och utbildning. Faktum är att den extrema fattigdomen i världen har halverats de senaste 20 åren.

Annons

Så världsutvecklingen går åt rätt håll?

– Allt är förstås inte bra men låt mig säga så här, världen är betydligt bättre än sitt rykte.

Att levnadsstandarden höjts för flertalet på jordklotet påverkar också vår egen självbild här i Sverige menar Olof.

– Vi inser i allt högre utsträckning att vi människor är mer lika än vi tror!

Samtidigt är det många idag som tar fasta på de dåliga nyheterna och känner uppgivenhet inför framtiden, har dessa personer fel?

– Man kan inte förneka någon människans upplevelse, men utifrån vår faktabaserade världsbild så går många kurvor åt rätt håll. Sedan är det ett bekymmer att de negativa nyheterna får större genomslagskraft än de positiva. Dramatiska katastrofer ger mer klick än nyheter om långsiktiga förbättringar. Där har både media och vi nyhetskonsumenter ett ansvar.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons