Annons

Pulsträning på Växjöskolan

Som första skola i Växjö har Gustavslundsskolan på Hovshaga schemalagt två morgonpass i veckan med pulsträning för mellanstadieeleverna. Förutom de hälsofrämjande effekterna så har försöket även gett bättre undervisningsresultat.
– Eleverna är lugnare på lektionerna och får lättare att fokusera på undervisningen, berättar läraren Emma Allgurin.
Växjö • Publicerad 25 mars 2018
Foto: David Färdigh

Fullt ös! Klockan har precis slagit åtta på morgonen och idrottssalen på Gustavslundskolan vibrerar av rörelser från 70 elever i årskurs fyra som genomför en rotationsbana med fysiska övningar. Humöret är på topp och inställningen ambitiös.

– Eleverna har verkligen hittat rörelseglädjen, konstaterar klassföreståndaren Emma Allgurin som håller i träningspasset.

Annons

Varje elev är dessutom utrustad med egen pulsmätare på armen.

– Målet är att de ska ligga på mellan 60 och 80 procent av sin maxpuls. Men det är ingen tävling. Eleverna jämför sig bara med sina tidigare resultat.

Det var i höstas som mellanstadiet på Gustavslundskolan införde två schemalagda morgonpass i veckan med 20 minuters pulsträning. Träningen kan bestå i allt från bollspel till hinderbana.

– Vi försöker variera och ofta får eleverna själva välja vilken träningsaktivitet vi ska köra.

Emma och hennes lärarkollegor har sett tydliga positiva resultat. Efter träningspasset blir lektionerna lugnare, elevernas koncentrationsförmåga ökar och undervisningsresultaten förbättras.

– I största möjliga mån försöker vi därför lägga de mer tyngre teoretiska lektionerna efter träningen.

Gustavslundskolan är först ut i Växjö med att införa schemalagd pulsträning och belönades dessutom nyligen med priset 2017 års mest hälsofrämjande insats, som delas ut av företaget Kryast i Sverige. Tanken är att försöket nu ska bli permanent. Lärarna, föräldrarna och inte minst eleverna gör tummen upp.

– Det är tufft och svettigt men man blir mycket piggare efteråt. Roligast är hinderbanan och fotbollen, säger eleverna Elias Sjölund, Nelly Askan Källström, Alicia Liew, Maja Palmqvist, Vera Samuelsson och Sigge Novak.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons