Annons

Pumptrack-bana byggs i Växjö

Publicerad 13 februari 2017
Foto: Trail Solution
Foto: Trail Solution

Som en del av stadsutvecklingsprojektet Hovshaga centrum startar under våren bygget av en så kallad pumptrack-bana. Tanken är att banan ska bli en samlingsplats för alla åldrar där man med sin egen kroppsvikt tar sig fram på cykel över hinder – för att öva balans och teknik.

Den 600 kvadratmeter stora banan planeras att byggas söder om Björksätravägen i Hovshaga. En så kallad pumptrack-bana är ett område med mindre kullar och sluttande kurvor där man med sin kroppsvikt tar sig fram i en pumpande rörelse på cykel istället för att trampa. Banan är tänkt att bli en gemensam samlingsplats för alla åldrar och enligt kommunen ska man där kunna öva balans, utveckla sin teknik samt förbättra sitt självförtroende på cykeln.

Annons

– Det blir en ny mötesplats och ett lyft för hela området. Ett roligt sätt att umgås över många generationer eftersom att svårighetsgraden kan varieras utifrån erfarenhet, fart och teknik hos varje person, säger Ida Karlsson, landskapsarkitekt Växjö kommun.

Banan byggs av företaget Trail Solution och är en del av stadsutvecklingsprojektet Hovshaga centrum vars syfte är att knyta samman områdets olika delar. Förutom pumptrack-banan förbättras även förutsättningarna för biologisk mångfald och insekter som exempelvis rödlistade bin i området. Detta görs genom att upprusta en större del av ytan med grus- och sandblandat material där ängsfröer och örter sås in. I stadsutvecklingsprojektet ingår även byggnation av nya bostäder samt en förskola.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons