Annons
Nöje

Redaktionen listar Melloklassiker

Publicerad 30 januari 2017
Foto: Lars-Göran Rydqvist, Smålandsposten
Foto: Lars-Göran Rydqvist, Smålandsposten

Det är dags för sex veckors Mellofeber. Allt kulminerar vecka sju när cirkusen kommer till Växjö och Vida Arena. Som uppladdning kommer vi på redaktionen att lista massor av klassiska schlagers vi minns. Jag, Daniel Rydström, kommer att berätta om mina favoriter från 1958 till 1995. Nadia Hagberg listar sina bästa låtar mellan 1995 och 2004. Oscar Appelgren tar hand om de senaste tio åren.

Historisk första vinnare i Melodifestivalen blev Alice Babs och Lilla Stjärna 1958. Mitt första låttips är dock från år två när Siw Malmkvist vann med Augustin, skriven av Åke Gerhard och Bo Harry Sandin. Låten fick sedan också representera Sverige vid Eurovision Song Contest i Cannes, men då med annan sångerska. Brita Borg sjöng och låten slutade på nionde plats.

Annons

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify%3Atrack%3A5HGnrlhkCoShHfVZwGCRYX" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Vi hoppar nästan ett decennium framåt i tiden för nästa låttips. Vinnare i den nionde upplagan av tävlingen blev Östen Warnerbring med Som en dröm. Men det var fel låt som vann. Trea i tävlingen kom Towa Carson och Alla har glömt. Den är given på min lista.

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify%3Atrack%3A5oNkDBh5yoxOK9rrlMa4CG" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Peter Himmelstrand och Bo-Göran Edling skrev denna vackra låt och den förstnämnde hade ett par riktigt fina schlagerår i slutet av 60-talet. 1968 vann hans bidrag tävlingen och låten blir också nästa tips på min spellista.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/OkMI1H_in_g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Claes-Göran Hederström fick representera Sverige vid Eurovision Song Contest i London. Spanska La La La vann, men Sverige gjorde en stark final och slutade femma.

Vi hoppar fem år framåt för låt nummer fyra. Lasse Berghagen vann Melodifestivalen i mitten av 70-talet med Jennie Jennie, men hans första tävlingsbidrag var Ding Dong 1973. Låten slutade sjua i tävlingen som vanns av Malta med Sommaren som aldrig säger nej, men förtjänar en mer framträdande position här på min lista.

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify%3Atrack%3A1oS8V9VCSuF0fgLQGMKXQY" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Malta och Lasse Berghagen mötte också en grupp vid namn Abba och låten Ring, ring. Agneta, Björn, Benny och Anni-Frid slutade trea, men fick ordentlig revansch ett år senare. Waterloo vann stort, före just Berghagen med Min kärlekssång till dig, och tog sedan också hem vinsten i Eurovision Song Contest i Brighton. Sveriges första titel var ett faktum.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3FsVeMz1F5c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Annons

I morgon är det dags för nästa del. Då kommer favoriterna från 1975 till 1981. Vi samlar dessutom alla våra tips i Spotifylistor som ni hittar här.

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify%3Auser%3Avxonews%3Aplaylist%3A2tX8dKxQara21dTUz3qJKT" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons