Annons

Regina rivstartade ett nytt liv

När Regina Schröder efter 22 år som maskintekniker på samma företag i Tyskland plötsligt blev arbetslös så tog hon beslutet att flytta och göra en nystart i sitt älskade Sverige. Med Strömbergshyttan som fast punkt satsar hon nu på en framtid inom airbrush, motivlackering.
– Där kan jag förena mina tekniska och konstnärliga intressen!
Strömbergshyttan • Publicerad 12 maj 2018
Foto: David Färdigh

Två motorcyklar, en Yamaha och en Ducati, står och blänker i solskenet när Magazinet besöker Regina Schröder i hennes lilla paradis i trakterna kring Strömbergshyttan. Motorintresset går inte obemärkt förbi. I garaget står dessutom en ombyggd Opel Calibra, en sportbil som hon planerar att snart ge sig ut på de svenska vägarna med.

– Jag har alltid gillat bilar och ville i ungdomen utbilda mig till bilmekaniker, men min mamma sa nej eftersom hon menade att det yrket inte passade en kvinna.

Annons

Istället gjorde Regina yrkeskarriär som maskintekniker på ett stort företag nära staden Siegen i västra Tyskland.

– Min arbetsuppgift var att ge support till konstruktörer i CAD-programmet.

Efter 22 år på företaget kom plötsligt dråpslaget. Företagsledningen meddelade att det skulle göras stora nedskärningar på personalstyrkan. Resultatet blev att Regina tillsammans med 225 kollegor fick gå.

– Det blev en period av osäkerhet. Efter ett års tröstlöst sökande efter ett nytt jobb frågade mig själv, vad ska jag göra nu?

Svaret blev att flytta till Sverige. Med sin tidigare make hade hon varit en flitig sommargäst i Sverige och hade till och med köpt ett hus i Strömbergshyttan 2005.

– Jag älskar Sverige! Både för den fantastiska naturen och de trevliga människorna.

Äktenskapet sprack visserligen men kärleken till Sverige förblev intakt. Och den 4 juni i ifjol tog Regina det avgörande steget och bestämde sig för att flytta permanent till Sverige och huset i Strömbergshyttan.

– Att flytta till Sverige gick väldigt smidigt. Jag hade ju redan en bostad klar och dessutom fick jag snabbt jobb som personlig assistent.

Men kärleken till Sverige fick sig en liten törn när hon skulle skaffa sig ett svenskt personnummer.

– Både Tyskland och Sverige är ju EU-medlemmar så jag trodde att det skulle bli en smidig övergång, men jag har fått kämpa i ett halvår för att få mitt personnummer och ID-kort.

Annons

När krångligheterna med den svenska byråkratin snart är avklarade så hoppas Regina kunna ha mer tid att ägna sig åt sin stora hobby, mc-körning. Framför allt gillar hon att åka runt på de småländska småvägarna.

– Där finns så otroligt mycket att upptäcka!

Foto: David Färdigh

Och så är hon numera även med i Knights of Heaven, ett kristet mc-gäng som samlas varje onsdagskväll i Växjö för att åka på gemensamma turer runt om i Småland.

– Jag fick kännedom om Knights of Heaven via nätet där det stod att alla var välkomna på deras rundor. Jag blev intresserad men tvekade i flera veckor eftersom jag kände mig osäker på det svenska språket.

Men till sist dök du upp en onsdagskväll?

– Ja, och jag blev otroligt varmt välkomnad. Så nu hänger jag med varenda onsdagskväll om jag inte jobbar. Det är en jättefin gemenskap.

Ett annat projekt som är i antågande för Regina är hennes airbrush-firma, Airmade Airbrush Design, där hon utför olika typer av motivlackering. Det var något hon sysslade med mycket i Tyskland och som hon vill fortsätta utveckla här i Sverige.

– Jag har en stående utställning i Tyskland, Belgien och Holland. Airbrush är perfekt för mig eftersom jag kan förena mina två stora intressen, motorteknik och målerikonst. Tanken är att jag inom kort ska registrera en firma och börja utföra motivlackeringar samt även hålla kurser i airbrush precis som jag tidigare gjort i min studio i Tyskland.

Har du några utställningar på gång på hemmaplan?

– Jag har fått en förfrågan om att ha en utställning i Borgholm nästa år och sedan finns det funderingar på att medverka på Kulturnatten i Växjö i januari. Men vi får se. Nu i juni ska jag först fira ett år i Sverige!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons