Annons

Riva, inviga och jubilera

En krönika av David Färdigh.
Växjö • Publicerad 11 april 2018
Foto: David Elg

Rivningar, invigningar och jubileum. Det är tre fenomen som man får vara med om som minglande skribent. Mestadels trevliga tillställningar, fast i Växjö blir det förstås sällan lika hisnande upplevelser som i Stockholm 1628, Östtyskland 1989 eller Nordkorea 2017.

Bo Frank kämpar fokuserat och segerlystet. I sin hand håller han den vibrerande slagborren, som med viss möda tränger sig in i betongen. Ett stort uppbåd följer kampen. Betongflagorna yr till allmänt jubel. Scenen är hämtad från 2015 då rivningen av det gamla vattentornet på Hovskulle påbörjades med lite hjälp av kommunstyrelsens dåvarande ordförande Bo Frank. Ett minnesvärt ögonblick. Nu tornar ett 19-våningshus upp sig och snart lär det vara dags för invigning. Så pendlas man som reporter mellan ytterligheterna. Det blir rivningar, första spadtaget, invigningar och efter några år dessutom jubileum. Ett av mina allra första uppdrag var att följa det första spadtaget i byggandet av Växjös nya polishus, och det känns nu ganska länge sedan. Snart firar huset 20 år!

Annons

Butiksinvigningar undviker jag dock oftast. Sådana är vanligtvis kombinerade med generösa rabatterbjudanden och risken att bli nertrampad är då överhängande. Långsökta jubileum är jag också tveksam till. En träningsstudio i Växjö skyltade härom året på gatorna med att de firade 16-årsjubileum (!!!) Jag avböjde att delta.

Vissa jubileum drabbas av missöden. Som den berömde incidenten när vår konung Carl XVI Gustaf i samband med firandet av 550-årsminnet av Sveriges första riksdag i Arboga råkade glömma att han befann sig just i Arboga och istället inledde sitt jubileumstal med KÄRA ÖREBROARE… Tystnad, förvirring och enstaka skratt följde. En sådan klassiker hade man ju velat uppleva på plats. Med historiens facit i hand hade det också varit intressant att fått vara med på DDR:s 40-årsfirande den 7 oktober 1989, då den kommunistiska regimen med Erich Honecker i spetsen självsäkert och högtravande förklarade att Östtyskland hade ytterligare 40 strålande år framför sig. Drygt en månad senare, den 9 november, föll Berlinmuren.

När det gäller fiaskon på premiärer och invigningar finns det ett svenskt exempel som slår det mesta. Jag talar naturligtvis om Regalskeppet Vasa, byggd för att manifestera Sveriges militära och politiska makt. Jungfrufärden i Stockholm den 10 augusti 1628 blev ju dock inte riktigt vad man hoppats. Det kom en vindpust, fartyget kantrade och sjönk, endast 120 meter från kajen. Den artikeln hade tveklöst blivit oförglömlig. Om tio år kan vi för övrigt fira 400-årsjubileet av förlisningen!

I vår tid råkar vi stundtals på bisarra premiärer och invigningar. Härom året rapporterades om hur den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un invigde ett par nya robotar, som med fördel skulle kunna bestyckas med kärnvapenstridsspetsar. Glädjen visste inga gränser. Klang och jubel samt ytterligare ett steg mot världens undergång. Det invigningsreportaget kunde förmodligen ha blivit något alldeles utöver det vanliga. Fast Nordkorea i all ära, jag föredrar nog ändå invigningarna här i Växjö. Vi syns i vimlet!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons