Annons

Robert från Alvesta kan bli världens bästa

Publicerad 10 april 2016
Foto: Sven Elofsson, sMålandsposten
Foto: Sven Elofsson, sMålandsposten

Under söndagen sätter sig Robert Andersson från Alvesta på ett plan till Argentina. Där väntar tuffa teoriprov, blindtester och dekanteringar i kampen om att bli världens bästa sommelier.

– Just nu ser jag mest framemot det. Det ska bli kul även om det har varit väldigt stressigt inför, säger Robert Andersson.

Annons

Han är en av 54 sommelier som har blivit kvalificerade till tävlingen. Genom att först vinna SM 2012 och sedan en kvalificeringstävling har Alvestasonen tagit sig till världsmästerskapet.

– Jag har alltid gillat att tävla och jag är duktig på det jag gör. Sedan har jag fått en mycket bra skolning genom PM & Vänner.

På Växjörestaurangen lärdes Robert upp och det var där allting började. Numera driver han Hornstulls Bodega i Stockholm, som blivit utsedd till årets vinbar, och ett vinimportföretag.

– Att jag blev intresserad av restaurang och vin har jag allt att tacka PM för, säger han.

I Argentina hoppas Robert att allting ska sitta. Han beskriver teorin som det helt klart jobbigaste, på grund av dess omfattning och innehåll. I teoriprovet kan allt dyka upp, alltifrån vin och subregioner i Mexico till sprit, kaffe och andra drycker.

– Jag hoppas på semifinal och sedan därifrån kan allt hända. Jag ska göra så gott jag kan men det är första gången jag är med och man tjänar på att ha erfarenheten att ha gjort det fler gånger, säger Robert Andersson.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons