Rödbetspaj med Chevre och ruccola
Hej, Linas Kök här!
Välkommen vackra oktober! Då det är månadsskifte bjuder jag på en ny härlig paj och eftersom bästa tiden för rödbetor är nu så blir det helt enkelt en läcker rödbetspaj. Detta receptet komponerade jag ihop för två år sedan och inspirationen kommer från en förrätt med just rödbetor, chevre och ruccola. Pajen är inte lik någon annan men den är fantastiskt god och pricken över i:et är de rostade pinjenötterna och honungen som man serverar till. En härlig lunchrätt att njuta av en oktoberdag.
Rödbetspaj med Chevre och ruccola
Ingredienser till 1 normalstor paj Tid: ca 60 min
Pajdeg
2,5 dl mjöl
100 g smör
1/2 dl vatten
Fyllning
3-4 st rödbetor (förkokta i klyftor 10 minuter)
1 påse ruccolasallad
150 g chévre (getost)
200 g cheddarost
Äggstanning
3 ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
salt
peppar
Topping
Rostade pinjenötter
Flytande honung
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Kör degen enklast i en matberedare.
3. Skär rödbetorna i 1 cm tjocka klyftor och koka dem i vatten 10 minuter.
4. Förgrädda pajskalet 15 minuter.
5. Ta ut pajen och fyll med ruccolasallad i botten och fördela ut rödbetor och getost ovanpå.
6. Toppa med riven cheddarost och häll till sist över äggstanningen.
7. Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter eller tills pajen stannat.
8. Låt svalna.
9. Rosta pinjenötter i en torr panna och strö över pajen samt ringla över honung.
Alla recept från Linas kök finns här.
Lina Ländin