Annons

Roos dunderstöt – nordiskt rekord

Hon tar sig närmare världseliten för varje säsong. 2018 kan bli Fanny Roos stora genombrott. I helgen slog hon både svenskt och nordiskt rekord.
La Jolla, Kalifornien • Publicerad 18 april 2018
Foto: Lena Gunnarsson

Kulstötaren från Ljungby, som numera tävlar för Växjöklubben Athletics 24 Seven, öppnar utomhussäsongen med flera tävlingar på amerikansk mark. På lördag tävlar hon i Long Beach och veckan efter väntar ett tredje framträdande i Irvine. Efter det fantastiska rekordet i La Jolla finns det chans till nya fina resultat.

Fanny Roos började med ett par stötar under 18 meter, men i fjärde omgången fick hon till 18.36 och slog sitt svenska rekord på 18.21 från september förra året. Men 23-åringen från Ljungby var inte nöjd med det. I sista stöten fick hon iväg kulan 18.68 meter – nästan en halvmeter längre än hennes tidigare svenska rekord.

Annons

– Jag fick en väldigt bra träff. Det kändes som att det blev bättre och bättre för varje stöt i tävlingen. Jag fick ihop de sakerna i tekniken vi jobbat på sista tiden, säger Fanny Roos.

Personligt rekord med en halvmeter i april. Är du överraskad?

– Jag blev jätteglad och överraskad att det var så pass långt. Det har känts bra på träning senaste tiden, men jag trodde inte att jag skulle stöta så här långt så tidigt på säsongen.

18.68 är inte bara ett nytt svenskt rekord i kula. Fanny Roos är numera också nordisk rekordhållare. Stöten raderade ut Asta Ovaskas 28 år gamla nordiska rekord från Stockholm Stadion 1989.

Dunderstöten och dunderstarten på säsongen ger förstås självförtroende inför det som komma skall. För Fanny Roos väntar säsongens höjdpunkt i början av augusti.

– Höjdpunkten i sommar kommer att blir EM i Berlin, säger Fanny Roos.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons