Annons

Rutinerad forward redo för nya rollen

Växjö Lakers valde klass före en naturlig center när man lade sista pusselbiten i lagbygget. Nu ska 35-årige Janne Pesonen byta roll, men det är inget han är speciellt orolig för.
Växjö • Publicerad 14 september 2017
Växjös Janne Pesonen tar sikte på rollen som center under kommande säsong. ”Ingen stor grej”, säger han, ”Det känns mest dumt att jag inte har gjort det mer tidigare”-Foto: JONAS LJUNGDAHL

Omskolningen av klassforwarden Janne Pesonen har varit en av försäsongens snackisar runt Växjö Lakers. Men för honom själv verkar det inte varit någon stor sak.

– Det är inte en så stor grej. Jag har spelat så länge och det är inte så stort som man kan tro. Hade jag varit 20 år hade det kanske varit större. Jag har alltid gillat att spela center. Det känns mest dumt att jag inte har gjort det mer tidigare, säger Janne Pesonen

Annons

Att spela center är inte något nytt för Janne Pesonen. Han har gjort det under flera perioder i den långa karriären och framför allt som junior.

– Jag har alltid gillat det. Du blir mer inblandad i spelet. Av någon anledning har det inte hänt förr.

Måste du spela på något annat sätt som center?

– Det blir kanske att åka lite mer skridskor och vara lite mer inblandad i egen zon. Det är inget nytt för mig, det blir bara lite mer som center.

Växjö Lakers tränare Sam Hallam tycker att Janne Pesonen är på rätt väg i sin nya roll.

– För oss har det inte varit något större. Jag tycker att Janne gör det bra. Det finns klart saker att jobba med där, men det är en väldigt klok och smart spelare.

35-åringen från Suomussalmi, ett par mil från den ryska gränsen i mellersta Finland, har spelat hockey på absolut toppnivå i 15 år. Han har gjort fem säsonger med topplaget Ak Bars Kazan i KHL-hockeyn och testade också nordamerikansk hockey under en säsong i Pittsburghs organisation.

2014/15 gjorde han en halv säsong plus slutspel med Skellefteå. Det slutade med 16 mål på 20 matcher under grundserien och finalförlust mot Växjö Lakers i slutspelet. Säsongen efter blev det också ett 20-tal matcher plus slutspel med ett imponerande poängsnitt och ett nytt SM-silver. Nu är Janne Pesonen redo för en hel SHL-säsong efter ett år i Schweiz med Ambri-Piotta.

– Jag har hört mycket bra om organisationen och laget. Det var en toppklubb på min korta lista och ett enkelt val för mig.

Vad tycker du om säsongens trupp?

Annons

– Det är en riktigt bra mix. Du har erfarenhet och du har unga och inspirerade spelare. Vi kan hjälpa dem med erfarenheten och de kan bidra med ung energi.

Under början av försäsongen har 35-årige Pesonen och 30-årige landsmannen Tuomas Kiiskinen bildat kedja med 18-årige supertalangen Elias Pettersson. Janne Pesonen trivs i omgivningen.

– Om du inte hade sagt att han var 18 hade jag inte trott det. Han har spelat väldigt bra. Jag gillar hela kedjan. Vi har kemi, men det kan fortfarande utvecklas och vi kan jobba med detaljer.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons