Ryggbiff med gräddkokt savoykål
Hej, Linas Kök här!
Vi kör vidare på temat kål denna veckan men till helgen bjuder jag på ett lite lyxigare recept med kål som tillbehör. Kål är gott i alla former tycker jag och det finns många sorter att välja mellan. Detta receptet är enkelt men ändå väldigt smakrikt. Tycker man det blir fattigt med bara kött och kål så kan man servera rätten med kokt potatis. En trevlig men lite annorlunda rätt. Inspirationen till detta recept kommer från kändiskocken Tommy Myllymäki.
Ryggbiff med gräddkokt savoykål
Ingredienser till 4 personer Tid: ca 40 min
4 skivor ryggbiff á 200 g
salt
peppar
Kålen
1 huvud savoykål
2 pkt bacon
2 äpplen
5 dl grädde
smör
salt
peppar
färsk timjan till garnering
1 Låt köttet bli rumsvarmt.
2 Salta och peppra köttet och stek hårt i ett grilljärn ca 2 minuter på varje sida.
3 Linda in köttet i folie och låt vila 15 minuter medan du gör kålen.
4 Skär baconen fint.
5 Skär bort roten från kålen och skär kålen i fina strimlor.
6 Skala äpplena och skär i tärningar.
7 Fräs baconet i en panna.
8 Tillsätt en klick smör och låt det smälta ner.
9 Häll i kålen och fräs några minuter till kålen sjunkit ihop och blivit glansig.
10 Rör ner äpplena och sedan grädden.
11 Låt sjuda tills hälften av grädden kokat in och kålen blivit mjuk.
12 Smaka av med salt och peppar.
13 Tranchera köttet och lägg ovanpå kålen och garnera med färsk timjan.
Lina Ländin