Annons

Reportage: så får du i dig D-vitamin

Publicerad 27 november 2016
Foto: Charlotte Uleskog
Foto: Charlotte Uleskog

Att bo i Växjö har både fördelar och nackdelar - men när det kommer till antal soltimmar är det mest nackdelar. Växjö hamnar nämligen i botten av solligan, vilket gör att det kan vara extra svårt att få i sig tillräckligt mycket D-vitamin under vinterhalvåret. Något som bland annat Jan Karlsson, ägare på Växjö Hälsokost, märker av.

– Vi upplever att folk i allmänhet blivit mer medvetna om sin hälsa och vill påverka sin situation. De kompletterar gärna sin kost på olika sätt för att må bättre, säger Jan Karlsson, auktoriserad hälsokostrådgivare.

Annons

Solens strålar på huden är den viktigaste vitaminkällan under sommarhalvåret. Vitaminet lagras nämligen i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del, men inte hela, behovet under vinterhalvåret enligt Livsmedelsverket.

– Många kunder upplever att de känner sig exempelvis piggare när de får i sig extra tillskott av D-vitamin under vintern, säger Eva Söderberg, auktoriserad hälsokostrådgivare i butiken.

Vissa menar dock att försäljningen av D-vitamin blivit en miljardindustri och att Sveriges nordliga placering bidragit till den ökade konsumtionen. Flera oberoende studier visar faktiskt att invånare i Sverige och Skandinavien i genomsnitt inte har lägre nivåer än populationer i sydliga Europa.

– Äter du en bra och varierad kost så känner du kanske inte samma behov av kosttillskott. Många personer äter antagligen inte så allsidigt och näringsrikt som de önskar vilket kan leda till brister och de skulle då må bra av kosttillskott som komplement, säger Jan Karlsson.

Det finns de som kommit på andra lösningar till solbristen och väljer att spendera tid i solariet under vintern. Pernilla Engström har drivit Södersol sedan 1991 och även hon ser en ökad efterfrågan under vintern. Hon berättar att solarieljuset påverkar pigmenten vilket i sin tur stimulerar D-vitaminbildningen. Salongen har även solarium med ”rosa strålar” vilket ska vara skonsammare för huden då du inte blir lika torr.

– Det är viktigt att sola med försiktighet och jag rekommenderar alltid att använda skyddsglasögon när man solar. Har man inte solat på länge bör man till en början för att sedan glesa ut tillfällena, säger Pernilla Engström, och fortsätter:

– Mina kunder väljer att sola solarium under vintern för att de tycker att de blir piggare och gladare. Kunderna solar mer för ljusets skull än för färgen vid denna årstid, säger Pernilla Engström.

Charlotte Uleskog

Fakta

Mat med mycket D-vitamin

x Fisk som exempelvis: lax, sill, makrill

x Margarin

x Mini-, lätt- och mellanmjölk är berikat med vitamin D

x Ägg

x Kött

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons