Annons

Så går det för Växjö Vipers i kväll

Publicerad 15 mars 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Dags för veckans Viperspanel. Frågan de svarar på - kan Växjö Vipers vända mot Dalen?

Jonas Gustavsson, frilansskribent som bevakar SSL för Sportbladet

Annons

Det har varit väldigt små marginaler i de två första matcherna där jag tycker att Växjö varit spelmässigt bättre, men där ett defensivt tålmodigt och kontringsstarkt Dalen haft marginalerna på sin sida. Spelmässigt behövs således inget revolutionerande, även om skärpan måste skruvas upp både när det gäller att förvalta offensiva chanser och att skära bort Dalens sylvassa vändningar. Den största utmaningen för Växjö handlar om det mentala skärpan, att inte bli för desperata eller chansartade i spelet bara för att det står 0-2, utan att man vågar fortsätta lita på sitt spel. Då kommer marginalerna tippa över förr eller senare. Börjar Växjö å andra sidan att vilja för mycket och går ifrån grunderna, så kommer man bli straffade rejält av ett effektivt Dalen. Växjö ledde med 2-0 mot Mullsjö i kvarten ifjol men föll till slut, så man har lärt sig den hårda vägen att inget är avgjort förrän sju matcher har spelats. Den erfarenheten är viktig att ha med sig nu. Således: för Växjö handlar det om att spela som man gjort och skruva upp skärpan något i varje moment - då borde marginalerna tippa över.

Helena Bjärshag, tidigare stjärna i Vöikers, IV08 och Ingelstad

För det första vill jag bara säga att jag är tämligen säker på att Vipers kommer vända den här matchserien. Tycker dem är det bästa laget av dem här två. Tyvärr grinade oturen emot dem i den andra matchen där dem förlorade än en gång i Sudden. Vipers var det klart bättre laget i den matchen. Vipers måste bara fortsätta mala på och spela ett fantasirikt anfallsspel då Dalen inte alls bjuder till. Däremot är dem sylvassa i sitt kontringsspel, då är det extremt viktigt att inte släppa till så många kontringar som Vipers gjorde i match nr 2, undvika dem individuella misstagen som gör att Dalen kan utnyttja det dem är bra på, spelvändningar. Kan Vipers locka upp Dalen i banan lite tror jag även Vipers kan få kontringsläge som dem är så bra på att utnyttja. Det gäller för killarna att gå in och tro på det här och visa att dem inte kommer ge sig trots 0-2 underläge och ett ungt och orutinerat lag. Vipers kommer vinna denna matchserie med 4-3. Första segern kommer ikväll i en förhoppningsvis välfylld Fortnox arena.

Dennis Mårtensson, tidigare tränare i Växjö Vipers

Innan säsongen ställde man sig frågan om detta nybyggda Vipers skulle klara kontraktet... Strax innan jul och fram till sista matchen så skapades en känsla, "var ska detta sluta" i positiva ordalag. Man tog en fjärdeplats och "fick" Dalen som man under de tre senaste säsongerna har inkasserat 5 segrar på totalt 6 matcher. Helt plötsligt blev Växjö favoriter för första gången i slutspel. En enligt mig riskabel mental inställning för ett Vipers som under de åren jag följt laget innanför och utanför har skapat en känsla som är "vi mot världen" och älskar att slå från underläge. Nu har man 0-2 i matchserien efter två matcher som har slutat i förlängning men på helt olika sätt. Såg i Umeå ett Vipers som tagit ett par kliv framåt från senaste matchen men trots det var alldeles för ineffektiva i förhållande till övertag. Dalen har fått sin identitet på denna serie genom att låta Vipers föra spelet, som Växjö förvisso gör på ett oerhört kreativt sätt dock utan den effektivitet som krävs, för att kontra kontra kontra. Man har en Jonas Svanh i toppform och en Jim Johansson som är kvartfinalernas absolut hetaste spelare. Så vad krävs? Nu måste Vipers vinna, man känner sakta sakta hur kniven närmar sig halsen och sådana lägen älskar många spelare i Vipers. Nu har man tvångsmatats med Västerbottenost i två raka förlängningar och det är man med stor sannolikhet konstruktivt trött på. Det knappa favoritskapet har gått över till Dalen och om de så för en sekund hamnar i en bekväm position så kommer Vipers hugga. Då hade det passat bra om man lyckas tajma det med att "rätt" spelare går in och avgör och skapar både individuell som kollektiv energi för att fortsätta avgöra i varje matchsituation.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons