Annons

Så jobbar Växjöföretaget med rekrytering

Rekryterings- och bemanningsföretaget OnePartnerGroup vill attrahera rätt kandidater och tillsätta rätt person på rätt arbetsplats. Så här tänker vd Mats Ekenstam om processen.
Växjö • Publicerad 8 februari 2018
Foto: Nadia Hagberg

Mycket har förändrats sedan Mats Ekenstam började arbeta med rekrytering i slutet av 90-talet. Då såg man stora och texttunga jobbannonser i tidningen och arbetssökande lämnade in sina cv:n via brev.

– Jag minns en person som hade tagit sitt bröllopsfoto och klippt bort sin partner för att kunna ha med en bild i sin ansökan.

Annons

Nu för tiden sköts det mesta på nätet. Enligt Mats Ekenstam främst på webbtjänsten och mötesplatsen LinkedIn.

– LinkedIn är ett enkelt verktyg för alla som vill ha ett uppdaterat cv och en professionell profilbild.

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos är det många företag i Kronoberg som har svårt att hitta spetskompetens. Hur tänker ni kring det?

– Hos oss är LinkedIn är en självklar del i vår sökprocess och vår personal utbildas kontinuerligt för att kunna ligga i framkant och hitta spetskompetensen. Det är en av våra styrkor. För att hitta den kompetens som våra kunder söker är det även viktigt att vi skapar långsiktiga relationer.

Mats Ekenstam berättar också att de personer som har spetskompetenser oftast redan har ett jobb, och att relationen därför är extra viktig.

– De vassaste spelarna vill ha inviter, och då gäller det för oss att visa framfötterna. Vi kallar oss för Sveriges lokalaste rekryterings- och bemanningsföretag men vi erbjuder också många andra tjänster. Vårt nya område inflyttarservice är ett exempel på en sådan tjänst som ett komplement för att attrahera och behålla spetskompetens.

När det gäller andra typer av jobb använder sig företaget av andra strategier.

– Många upplever att det är jobbigt att söka jobb. Därför erbjuder vi i vissa processer en snabbansökan vilket innebär att kandidaten kan söka utan att skicka in cv och personligt brev.

Ett exempel kan vara bemanning inom produktion, administration och lager.

– Vi lägger ut en annons där kandidater kan svara på ett par enkla frågor, exempelvis: Har du truckkort? Därefter tar vi kontakt med kandidaten.

Annons

Enligt Mats Ekenstam genomgår branchen en stor förändring och utmaningen är att hänga med.

– Men det gör vi, och det är det som gör oss tokvassa på rekrytering.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons