Annons

Så klarar kärlekenen dålig semester

Hur hade du och din partner det på semestern, egentligen? Blev det avkoppling, mys och fina upplevelser eller följde vardagsgnabbet med till stranden?
växjö • Publicerad 9 augusti 2017
Foto: Charlotte Uleskog
Foto: Charlotte Uleskog

De flesta har väldigt höga förväntningar på sommarsemestern och ledigheten. Men om du och din partner inte hade en bra relation innan så är det inte säkert att den blir bättre av att ni spenderar semestern ihop. Snarare kan mycket tid tillsammans göda konflikter och småbråk. För att inte öka på höstens skilsmässostatistik i länet har vi tagit hjälp av terapeuten Anna Sonrei som driver KBT HälsoLiv i Växjö.

Här svarar hon på vad som kan hända med parrelationen under ledigheten och hur vi kan ta hand om varandra nu när semestrarna går mot sitt slut och vardagen sakta kommer tillbaka.

Annons

Att spendera ovanligt mycket tid tillsammans

– Semestern kan bli ett uppvaknande för en del par. Ledigheten kan ge er chansen att hitta tillbaka till varandra om det finns en upplevelse av att ni saknar ett gemensamt sammanhang. Det kan också bli så att ni inser att ni vuxit ifrån varandra berättar terapeuten Anna Sonrei.

Hantera besvikelsen över att semestern inte blev som du ville

– Krav, förväntningar och att vi inte pratar med varandra om vad vi verkligen känner kan leda till bråk. Att göra som du alltid gjort kanske ger en trygghet men är nödvändigtvis inte det mest realistiska eller bästa för dig, din partner eller era barn säger terapeuten Anna Sonrei.

Har du haft en dålig semester får du undersöka om förväntningarna har varit realistiska från början och sedan öva lite acceptans över att situationen blev som den blev, vilket är lättare sagt än gjort. Det är okej att vara besviken ett tag för att sörja att det inte blev som du tänkte dig.

Hushållssysslor

Nu efter semestern när vi spenderar mer tid hemma igen kanske du blir arg när partnern inte diskat eller slängt strumpor på golvet. Då är det lätt att sura ihop och slänga iväg en syrlig kommentar.

– Prova att i stället säga ”jag blir ledsen och arg när jag ser att disken inte är gjord, skulle du kunna göra den nu som vi kommit överens om?” tipsar terapeuten Anna Sonrei.

Vad säger du ja till?

Relationen blir oftast starkare när båda känner sig respekterade och lyssnade på. Motsatt kan det då bli om du upplever dig överkörd att göra saker du inte vill.

Annons

– Säger du ja till saker som du egentligen inte har lust med för att slippa bråka kan det öka på slitningarna i förhållandet.

Ta hjälp

– Om det är så att det finns problem som ni inte kommer runt på egen hand tycker jag att ni ska uppsöka en parterapeut eller familjerådgivningen. Här kan ni utforska om det går att reparera förhållandet eller om separation är den bästa lösningen råder hon.

Ge varandra möjligheter

Ni är fortfarande två olika individer som har egna drömmar.

– Samarbeta och lyft varandra för att ge plats att lyckas. Om ni båda känner egen tillfredsställelse i livet är chansen större att förhållandet blir starkt.

Charlotte Uleskog

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons