Annons

Så knarkar Växjöborna

Publicerad 18 maj 2016
Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten
Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten

Under nästan två år har kommunen mätt droganvändningen i Växjö genom att ta prover på avloppsvattnet. På så vis kan polisen få en uppfattning om hur mycket droger, samt vilka som finns i Växjö.

Snart ska kommunen också börja mäta avloppsvattnet på en lägre nivå i avloppsnätet, till exempel från en enskild skola.

Annons

Polisen har jämfört mätningarna på samma ställen under båda åren, vilket gör att mätningen blir mer relevant.

Det polisen har kommit fram till är att cannabis är den drog som används mest i Växjö, räknat till antalet uppmätta dygnsdoser. En uppskattning är att cirka 1 500 personer missbrukar cannabis i stan. Siffrorna är inget som förvånar polisen då cannabis är den drog som är både vanligast och populärast i samhället. Många människor ser också lättare på cannabis och vill tona ner bieffekterna och hur den kan skada människan, skriver polisen.

Genom mätningarna har polisen också sett att användandet av kokain och amfetamin har ökat. Polisen har också sett att samma droger har florerat mer och mer på Växjökrogarna,

Kokainet har etablerats i Växjö och vi har fler kända brukare och försäljare än tidigare år, skriver polisen i sin rapport.

Enligt polisen styrs mer och mer kokain in i Europa och väl i Sverige är det kriminella gäng som kontrollerar marknaden, vilket gör att priset sänks och drogen blir mer tillgänglig samt tvingat langarna att sälja utanför storstäderna.

Vad det gäller amfetaminet kan ökningen dels förklaras med ett lagligt användande av amfetaminliknande produkter som medicinering till ADHD och ADD patienter. Fler och fler yngre personer har börjat använda amfetamin och detta ska studeras närmre när kommunen börjar göra mätningarna i det enskilda avloppsnätet.

Amfetaminet ger ett väldigt sug efter mer, vilket ofta leder till att stölder, snatteri och småbedrägerier ökar för att missbrukaren ska få tag i pengar.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons