Annons

Så kommer du igång med träningen

Publicerad 7 februari 2017
Foto: Charlotte Uleskog
Foto: Charlotte Uleskog

Kanske har du, precis som många andra, en strävan efter en hälsosam livsstil och regelbunden träning. Men hur ska vi göra för att få en bra start på träningen och att fortsätta när motivationen börjar svikta? För att få svar på våra frågor har vi pratat med två träningsprofiler i Växjö: Betty Wassenius, personlig tränare och ägare till gymmet The B-ROOM samt Rickard Carlsson som bland annat är kostrådgivare, personlig tränare, ägare av PT-studion Arenastaden och elitsatsare i triathlon. Här ger de sina bästa tips:

1. Prioritera träningen

Annons

Gör upp ett veckoschema och se till att hitta tid till din träning. Finns det ingen tid till träningen så måste du skaffa dig tid genom att prioritera annorlunda säger Rickard Carlsson. Man måste ta sig tid till att träna, precis som andra måsten i livet gäller det att ge plats till träningen. 30 minuters träning är två procent av en hel dag vilket han menar innebär att de flesta har tid att träna.

2. Träna hemma

Kroppsviktsträning fungerar utmärkt hemma uppmanar Betty Wassenius. Du kan också ta användning av sådant som naturligt finns i hemmet som möbler, flaskor och hinkar eller investera i redskap som inte tar plats.

3. Träna ihop med någon du tycker om

Den bästa träningen är den som blir av regelbundet. Att dela målen med någon hjälper disciplinen. Det skapar även samhörighet och förståelse för den andra partens behov säger Betty Wassenius.

Jag och min sambo brukar träna ihop och ser det som vår kvalitetstid istället för att dega framför en film berättar Rickard Carlsson.

4. Sätt upp mål med träningen

Många har kickstartat sin träning efter eventuella nyårslöften men motivationen kan svikta efter ett tag. Det är därför viktigt att ha ett mål med din träning. När motivationen tryter så är det viktigt att kunna fråga sig själv - varför tränar jag? Har man ett bra svar på detta så är det lättare att behålla kontinuiteten i träningen enligt Rickard Carlsson.

En studie gjord av motivationsforskaren Magnus Lindwall visar att ungefär hälften som börjar ett träningsprogram hoppar av inom 6 månader skriver marathon.se. Motivationen kommer och går, det är viljan som skiljer den vältränade mot den otränade människan menar Rickard Carlsson.

Betty Wassenius håller med om att det är viktigt att hitta glädje och mål med sin träning genom att veta varför du gör det. Gärna ett mål kopplat till inre och inte bara till yttre förändring. Förstå på vilket sätt träning är stärkande för dig, vilka dina svagheter och styrkor är. Tänk igenom hur du ska göra för att bli hel, mer hållbar eller bättre om det är viktigt för dig. Börja med att bygga en bred bas och gå inte ut för hårt. Engagemang som grundas på förståelse i varför, vad och hur. Satsa på träning som skapar trygghet, självständighet, välmående och framgång poängterar hon.

Annons

5. Hitta en träningsform du tycker är rolig

Träningen ska inte innebära krav, den ska vara rolig och härlig säger Rickard Carlsson.

Betty Wassenius fortsätter: Det bästa tipset för att komma igång, och hålla igång med all träning, är att ha kul. Välj en träningsform som väcker den bästa känslan inom dig, som lyfter dig och får dig att vilja återvända. Du behöver inte träna flera gånger i veckan. Börja någon gång och det kanske blir två till tre så småningom. Träning får inte bli fyllt med måsten, låt det vara något som ger dig energi och håll det lekfullt.

6. Tänk igenom om gruppträning eller individuell träning passar dig bäst

Jag tror gruppträning passar för många men absolut inte för alla. Istället för att bli peppade så blir vissa stressade och nervösa av att träna i grupp reflekterar Rickard Carlsson.

7. Känn efter vilken sorts träning din kropp har behov av

En stressad kropp behöver mjuk, återhämtande och tillåtande träning medan en frustrerad kropp behöver pulshöjande träning säger Betty Wassenius.

8. Ät och drick rätt

Det är betydligt viktigare att äta efter träningen än före enligt Rickard Carlsson. Under träningen bryter vi ner kroppen och för att kroppen ska bli starkare så är det viktigt att tillföra energi efter träning. Framförallt protein efter träningen men även en del av kvalitativa kolhydrater. Om du är ute på ett träningspass som varar i över två timmar så kan det vara bra att använda sig av dryck med energi i som exempelvis sportdryck, annars fungerar vatten perfekt.

9. Ha ett helhetsperspektiv

Annons

Betty Wassenius rekommenderar ett helhetstänk för en hälsosam träning. Träning där kroppen ses som en enhet i balans med sömn, stress, kost och sociala faktorer. Ofta trasslar vi in oss i tankebanor och rutiner som försvårar mer än det hjälper. Enkelhet skapar hållbarhet och långsiktighet vilket i sin tur leder till framgång avslutar hon.

Charlotte Uleskog

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons