Annons

Så många har fiberbredband i länet

Publicerad 17 mars 2016
Foto: Johan Kristensson, Smålandsposten
Foto: Johan Kristensson, Smålandsposten

Mer än hälften av hushållen i Kronoberg har tillgång till fiberbredband på 100 Mbit/s. Det visar en kartläggning som Post- och telestyrelsen (PTS) gjort för 2015. Totalt är det 54 procent av hushållen som har fiber i länet. Den siffran är betydligt lägre än rikssnittet som är på 68,5 procent.

I länet har Växjö flest hushåll med fiber på nästan 75 procent . Sämst är Markaryd där andelen är strax under 19 procent. Utbyggnaden av fiberbredband är på gång i flera kommuner och i Älmhult är tillväxten ungefär elva procent sedan 2014.

Annons

– Bredband är en samhällsbyggnadsfråga som är viktig för näringsliv, offentlig verksamhet och medborgare. Regionens bredbrandsstrategi ska vara klar innan sommaren och där pekar vi bland annat ut hur vi ska snabba på utbyggnaden och säkerställa robusthet för att stärka bredbandet som en samhällsnyttig resurs, säger Sven Petersson, bredbandskoordinator på Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

Fiberanslutna hushåll

Andelen i länet - kommun för kommun

Växjö 74,77 %

Alvesta 47,50 %

Lessebo 45,43 %

Älmhult 45,25 %

Ljungby 34,84 %

Tingsryd 30,44 %

Uppvidinge 19,54 %

Markaryd 18,73 %

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons