Annons

Så ska unga få jobb

Publicerad 3 april 2017
Foto: Anna-Stina Stenbäck
Foto: Anna-Stina Stenbäck

På 11-gården i Växjö finns verksamheter som riktar sig till unga som står utanför arbetsmarknaden – här hjälper man bland annat till med karriärplanering, kompetenshöjning och jobbsökande. Här arbetar personal från såväl kommunen som Arbetsförmedling och enligt representanter är samverkan mellan olika instanser av högsta vikt för att få fler personer ut i sysselsättning. Under måndagen besökte Tomas Eneroth, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, gården för att lära sig mer om verksamheten – men också dela med sig av regeringens satsningar.

Verksamheten på 11-gården drivs av förvaltningen för arbete och välfärd i samarbete med utbildningsförvaltningen. Som en del av Växjölöftet flyttade under hösten även Arbetsförmedlingen in i lokalerna och syftet med samtliga projekt är att stötta målgruppen ut i sysselsättning.

Annons

– Mycket går i rätt riktning och de senaste åren har politiken på många sätt förenklat samt skapat bättre möjligheter för oss. En utmaning som vi ser är att det behövs ett förenklat regelverk som uppmuntrar samarbete på lokal nivå. Arbetsförmedlingen å sin sida behöver även bli bättre på att ta tillvara på det lokala näringslivet, säger Greg Golding, chef för Arbetsförmedlingen i Växjö.

Under måndagen fick verksamheten besök av Tomas Eneroth, riksdagsledamot från Växjö och gruppledare för Socialdemokraterna. En av regeringens åtgärder är de så kallade trainee-jobben, som hittills mötts av kritik då mycket få arbetstillfällen skapats genom satsningen. Trots detta betonar han att ungdomsarbetslösheten nu är den lägsta på 13 år samt att 100 000 fler arbetar idag jämfört 2014.

– Fokus på samverkan inom arbetsmarknadsområdet har funnits under lång tid i Växjö och verksamheten här på 11-gården gör stor skillnad. Samtidigt finns det mer att göra och en viktig del är att ge kommuner möjlighet att arbeta mer med dessa frågor. En utmaning vi har nu är att privata aktörer måste se möjligheter i att anställa nyanlända som har svårt att komma ut i sysselsättning. Rent krasst är det väl kanske så att det inte finns något som bryter fördomar så bra som arbetsbrist – gruppen som nu försöker ta sig in i samhället är en otrolig resurs. Jag ser positivt på framtiden.

Anna-Stina Stenbäck

Foto: Anna-Stina Stenbäck
Foto: Anna-Stina Stenbäck
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons