Annons

Så ska Växjö blir mer jämställt

Publicerad 8 mars 2017
Foto: Olof Elfversson, Smålandsposten
Foto: Olof Elfversson, Smålandsposten

DEBATT

Att kombinera arbete och familj är inte en självklarhet för alla. Inte heller att veta om anställningen är tillsvidare eller om arbetstiden är tillräckligt lång för att pengarna i plånboken ska räcka. I Växjö arbetar 13 procent av de tillsvidareanställda kvinnorna deltid medan samma siffra för männen endast är 6 procent. Kvinnor har också i större utsträckning än män i Växjö kommun scheman där delade turer är vanliga, vilket ger en lång arbetsdag med en ofrivillig ledighet mitt på dagen. Att inte kunna ha en sammanhållen arbetsdag gör att privatlivet blir lidande och återhämtningen försvåras. Kvinnor tar också ut en betydligt större del av föräldraförsäkringen vilket leder till en sämre löneutveckling och i längden en lägre pension. Det ojämna uttaget leder även till att pappor och barn går miste om den viktiga småbarnstiden tillsammans.

Annons

För att öka jämlikheten och jämställdheten vill Socialdemokraterna att Växjö kommun satsar på en jämställd arbetsgivarpolitik. Det ofrivilliga deltidsarbetet och de otrygga tidsbegränsade anställningarna drabbar kvinnor hårdare och i högre utsträckning. Heltid som norm och tillsvidareanställning som huvudregel är viktiga steg för ett mer jämställt arbetsliv.

Växjö kommun behöver rekrytera personal och störst är utmaningen inom förskola, skola och omsorg. Det krävs att vi som arbetsgivare är moderna, attraktiva och jämställda för att i framtiden kunna konkurrera om personal. Det krävs praktisk politik och inte bara tomma ord för att komma till rätta med sociala och ekonomiska skillnader mellan män och kvinnor. Därför föreslår vi heltid som norm, tillsvidareanställning som huvudregel, att Växjö kommun aktivt arbetar med ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten, en barnomsorg av hög kvalitet är tillgänglig på obekväma arbetstider i den utsträckning det behövs och att de delade turerna avskaffas. Att se ojämställdheten och att göra något åt den är ett politiskt val.

Arbetslivet i Sverige är inte jämställt. De villkor som kvinnor och män möter i arbetet ser olika ut beroende på vad de arbetar med och om de arbetar i ett kvinno- eller mansdominerat yrke. Det får allvarliga ekonomiska konsekvenser för Växjös kvinnor och är en förlust för hela samhället. Nu är det dags att vi gör något åt det.

Åsa Karlsson Björkmarker och Malin Lauber

socialdemokratiska kommunalråd i Växjö kommun

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons