Så ska Växjös förskolor bli giftfria

Publicerad 23 november 2016
Foto: LENNART ERNSTSSON, SMÅLANDSPOSTEN
Foto: LENNART ERNSTSSON, SMÅLANDSPOSTEN

Arbetet med att göra förskolor i kommunen giftfria har inletts. Tidigare har lokala medier rapporterat om att förskolorna börjat byta ut föremål som innehåller farliga kemikalier. Men hittills har förskolorna inte fått några pengar för det, trots att föremålen enligt utbildningsnämndens internbudget ska bort under 2016.

Nu föreslår dock nämnden att varje förskola ska få 40 000 kronor för att köpa in nytt lekmaterial eller annat som behövs för att nå målet. I Växjö finns det totalt 90 förskolor, inom kommunal och fristående verksamhet.

– Förskolan är en av de platser där våra barn vistas mest under tiden som de genomgår känsliga och viktiga utvecklingsstadier. Små barn rör sig dessutom nära golvet och suger ofta på leksaker och på sina händer. Därför är det extra viktigt att förskolans miljö är så fri från kemikalier som möjligt och att personalen har kunskaper om kemikaliers påverkan, säger Gunilla Gustafson, områdeschef vid utbildningsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Även fritidshem och förskoleklasser ska få pengar. Läs mer här.

LÄS OCKSÅ

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.