Annons

Så skapar du en sund balans i livet

Daglig stress ger upphov till psykisk ohälsa. Men i grunden handlar det om en gammal biologisk försvarsmekanism som blivit den moderna människans fiende. Det menar Växjö-aktuella ICF-coachen och föreläsaren Andy Swärd som använder sig av begreppet D.F.T, Det Förändrade Tillståndet.
– För att hantera D.F.T och återta en sund balans i livet måste man först få insikt i varför kroppen beter sig som den gör i vissa situationer.
Växjö • Publicerad 22 maj 2018
Föreläsaren, motivationssökaren och ICF-coachen Andy Swärd besöker Växjö under onsdagskvällen för att tala och diskutera hur den moderna människan påverkas av den dagliga stressen och hur man kan återta en sund balans i livet.
Föreläsaren, motivationssökaren och ICF-coachen Andy Swärd besöker Växjö under onsdagskvällen för att tala och diskutera hur den moderna människan påverkas av den dagliga stressen och hur man kan återta en sund balans i livet.Foto: Privat

Andy har sysslat med coachning och föreläsningar sedan 2007. En av hans klienter är en ishockeyspelare som gjorde en avgörande insats i söndags när Tre Kronor tog VM-guld i Köpenhamn.

– Jag pratade med honom två timmar innan matchstart, och att sedan se honom göra en jättematch och ta VM-guld känns fantastiskt.

Annons

Men det är inte bara elitspelare i ishockey som Andy riktar sig till utan även personer inom näringsliv och arbetsliv. I fokus finns frågan hur man hantera den dagliga stressen. Enligt Försäkringskassan är idag cirka 46 procent av alla sjukskrivningar relaterade till psykisk ohälsa. Många gånger används begrepp som stresskänslighet, nervös åkomma, oro och utbrändhet, men Andy föredrar att kalla det för D.F.T, Det Förändrade Tillståndet.

– Det är ett mer kliniskt begrepp. I de andra termerna tillskrivs vanligtvis en massa personliga egenskaper, ofta på ett negativt sätt.

D.F.T innebär att man i vissa situationer mår dåligt och drabbas en känsla av att inte ha koll på läget. Det handlar både om en mental och fysisk påverkan, bland annat med försämrad motorik, minskad matlust och sjunkande temperatur i såväl händer som fötter. Dessa reaktioner är enligt Andy en konsekvens av en tusenårig biologisk försvarsmekanism.

– Då var det reaktioner som gynnade oss när vi ställdes inför faror och förberedde oss för att fly. Men idag när människans livsbetingelser är helt annorlunda blir istället D.F.T en fiende, något som motarbetar oss.

För att kunna hantera D.F.T krävs det först och främst en insikt i varför vår kropp reagerar som den gör i vissa situationer.

– Det handlar om att få insikt i processerna och därigenom möjligheten att återta kontrollen över vårt välmående. På så vis kan vi skapa livskvalité. Utmaningar i vår vardag behövs för vår egen utveckling, men det är också viktigt att få tillfälle att vila och ladda batterierna för att kunna orka.

Under onsdagen gästar Andy Växjö där han håller en föreläsning på Elite Stadshotellet. Han tror på en kväll med många intressanta frågor och diskussioner.

– Föreläsningen brukar ge upphov till många intressanta samtal med publiken. Så det blir nog en lång och innehållsrik kväll.

Föreläsningen arrangeras av företaget Crestcom.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons